Gemeenteblad van Nijmegen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2020, 178451 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2020, 178451 | Verordeningen |
Verordening ‘Toekomstbestendig Wonen Gelderland’ gemeente Nijmegen
De raad van de gemeente Nijmegen, bijeen in zijn openbare vergadering van 8 juli 2020;
Gelezen het raadsvoorstel Vaststellen verordening Toekomstbestendig Wonen Lening
Gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet;
Vast te stellen de navolgende "Verordening Toekomstbestendig Wonen Gelderland gemeente Nijmegen”;
Deze Verordening verstaat onder:
‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’: Deze Maatwerklening is beschikbaar voor investeringen ten behoeve van de energietransitie, asbestsanering en/of funderingsherstel. De Maatwerking lening is een hypothecaire lening, bedoeld voor aanvragers die op grond van hun inkomen niet in aanmerking komen voor een lening zoals beschreven in lid d;
Deze verordening is uitsluitend van toepassing op lening aanvragen waarvan:
De aanvrager van een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ is een eigenaar-bewoner van de gemeente Nijmegen, die niet in aanmerking komt voor een van de andere lening vormen uit deze regeling. Dit blijkt uit afwijzingen hiertoe bij SVn. Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager.
De ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ kent geen rente en aflossingsverplichting gedurende de looptijd. De hoofdsom met samengestelde rente is opeisbaar bij verkoop. De Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Verzilverlening van SVn.
De rentepercentages genoemd in deze verordening kunnen wijzigen wanneer de renteontwikkeling op de geldmarkt en/of de rentetarieven van SVn daar aanleiding toe geven. De productspecificaties en uitvoeringregels van SVn zijn leidend.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, onder a, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ consumptief verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, onder b, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ hypothecair verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, onder a, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
Een aanvrager die niet behoort tot een van de doelgroepen zoals genoemd in artikel 2, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
De maatregelen zoals bedoeld in artikel 4a dienen bij te dragen aan het meer toekomstbestendig maken van de (te bouwen) woning met aanhorigheden en dienen betrekking te hebben op het verduurzamen en het levensloopbestendig maken van de woning met aanhorigheden, asbestsanering, en/of sloop van opstallen in combinatie met energiemaatregelen. De investeringen dienen te allen tijde gecombineerd te worden met minimaal één energiemaatregel.
Het college toetst de aanvraag aan artikel 2, 3, 4 en 5 en is bevoegd om, met inachtneming van het bepaalde in deze verordening, de aanvrager naar SVn te verwijzen voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’.
Artikel 8 Procedure aanvraag en toewijzing
Een aanvraag voor een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ en/of ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ wordt bij het college ingediend op een door de gemeente beschikbaar gesteld formulier of digitaal via een door de gemeente aangewezen website/portal en gaat onder opgave van:
Artikel 9 Afwijzen aanvraag/intrekken toewijzing
Het college wijst een aanvraag af of trekt een toewijzingsbesluit voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ en/of ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ bij SVn in, indien:
Artikel 10 Financiële toets, verstrekken en beheer ‘Toekomstbestendig Wonen’ door SVn
De toewijzing door het college betreft een reservering voor een Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ uit zowel het provinciale en/of het gemeentelijke budget. De toewijzing voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vormt het startpunt voor een autonome financiële toetsing door SVn.
SVn stelt de definitieve hoogte van de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vast en bij een positieve financiële toets brengt SVn een offerte uit. Bij een negatieve financiële toets, wijst SVn de lening af en brengt de aanvrager en gemeente hiervan op de hoogte.
SVn verstrekt en beheert een geoffreerde ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, de ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ en de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’. Indien de aanvrager het niet eens is met de financiële toets van SVn, kan er een klachtenprocedure worden gestart bij SVn en vervolgens eventueel bij het KifiD of zich wenden tot de bevoegde burgerlijk rechter.
Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze verordening naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college gemotiveerd afwijken van het bepaalde in deze verordening.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 8 juli 2020,
De Griffier;
drs. S.J. Ruta
De Voorzitter;
drs. H.M.F. Bruls
Lijst van maatregelen zoals bedoeld in artikel 5 lid 2 van de Verordening Toekomstbestendig Wonen Gelderland gemeente Nijmegen 2020
a. De kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een Toekomstbestendig Wonen Lening, zoals advies-, notaris-, of afsluitkosten kunnen worden meegefinancierd.
b. Om in aanmerking te komen voor een Toekomstbestendig Wonen Lening voor maatregelen uit de categorieën 2 en 3, moet minimaal één maatregel worden getroffen uit categorie 1.
c. Alle aanvragen worden getoetst op doelmatigheid zowel naar de letter als de geest van de regeling.
Categorie 1: Energiebesparende maatregelen
Tot de energiebesparende maatregelen worden gerekend:
1. Kleine windturbine, die geschikt is voor de stedelijke omgeving en de daarbij behorende spanningsomvormer;
2. Zonnepaneel met fotovoltaïsche zonnecellen en de daarbij behorende spanningsomvormer;
3. Zonneboiler voor het verwarmen van tapwater met behulp van zonlicht, bestaande uit één of meerdere zonnecollectoren en een warmteopslagvat;
4. Combi-zonneboiler voor het verwarmen van tapwater en voor ruimteverwarming met behulp van zonlicht, bestaande uit één of meerdere zonnecollectoren en een warmteopslagvat met een al dan niet geïntegreerde CV-brander;
5. Micro-warmtekrachtsysteem voor het opwekken van elektriciteit en warmte uit aardgas
7. Warmtepompsysteem voor ruimteverwarming, dat is gekoppeld aan een traditioneel verwarmingsysteem (HR-ketel met radiatoren) of als voeding voor een lage temperatuur verwarmingsysteem (LTV-systeem).
8. Lage-temperatuur centraal verwarmingsysteem (LTV-systeem) waarvan de ontwerp aanvoertemperatuur (T-aanvoer) maximaal 55° C bedraagt;
9. Installatietechnische aanpassingen om warmte uit douchewater terug te winnen;
10. Installatie voor het terugwinnen van warmte uit ruimteventilatielucht, inclusief het daarbij behorende kanaalwerk en de luchtbehandelingskast.
11. Vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 2,5 m2.K/W;
12. Gevelisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 2,5 m2.K/W;
13. Spouwmuurisolatie in een bestaande spouw;;
14. Dakisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 2,5 m2.K/W;
15. HR ++ glas (Ugl-waarde die kleiner is dan 1,3 W/m2.K);
16. Hotfill set voor (af)wasmachine
17. Ramen, buitendeuren en kozijnen ten behoeve van isolerende beglazing (zoals genoemd onder punt 17). (Indien van hout, dan voorzien van FSC keurmerk. Indien de ramen en/of
buitendeuren draaiende delen hebben, dan moeten deze een thermische onderbreking hebben.)
18. Energie Prestatie Advies (Maatwerkadvies) uitgevoerd door een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf.
19. Energiemonitoringsysteem, dat inzicht geeft in het electriciteitsverbruik en/of electriciteitsopbrengst van de woning.
21. Inductie kookplaat en aansluiting
Energiebesparende maatregelen voor een beschermd monumenten of stadsbeeldobject
Let op: Aanpassingen van een woning met een beschermde status vereist maatwerk. Neem voordat u een subsidieaanvraag indient altijd eerst contact op met bureau Archeologie en Monumenten om te bespreken welke maatregelen in uw woning wel of niet mogelijk zijn. Ook informeren zij u over de benodigde vergunningen. Bel 14 024 of mail naar archeologie.monumenten@nijmegen.nl
Eventuele energiebesparende maatregelen voor bestaande woningen met beschermde status (rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, stadsbeeldobjecten en beeldbepalende panden in rijksbeschermd stadsgezicht) zijn:
22. Kleine windturbine, die geschikt is voor de stedelijke omgeving en de daarbij behorende spanningsomvormer. De windturbine mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Andere locaties zijn afhankelijk van de monumentale waarde van het pand.
23. Zonnepaneel met fotovoltaïsche zonnecellen en de daarbij behorende spanningsomvormer. De zonnepaneel mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en zijn niet toegestaan op daken met bijzondere dakbedekking. Andere locaties zijn afhankelijk van de monumentale waarde van het pand.
24. Zonneboiler voor het verwarmen van tapwater met behulp van zonlicht, bestaande uit één of meerdere zonnecollectoren en een warmteopslagvat. De zonneboiler mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en zijn niet toegestaan op daken met bijzondere dakbedekking. Andere locaties zijn afhankelijk van de monumentale waarde van het pand.
25. Combi-zonneboiler voor het verwarmen van tapwater en voor ruimteverwarming met behulp van zonlicht, bestaande uit één of meerdere zonnecollectoren en een warmteopslagvat met een al dan niet geïntegreerde CV-brander. De zonneboiler mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en zijn niet toegestaan op daken met bijzondere dakbedekking. Andere locaties zijn afhankelijk van de monumentale waarde van het pand.
26. Micro-warmtekrachtsysteem voor het opwekken van elektriciteit en warmte uit aardgas
28. Warmtepompsysteem voor ruimteverwarming, dat is gekoppeld aan een traditioneel verwarmingsysteem (HR-ketel met radiatoren) of als voeding voor een lage temperatuur verwarmingsysteem (LTV-systeem).
29. Lage-temperatuur centraal verwarmingsysteem (LTV-systeem) waarvan de ontwerp aanvoertemperatuur (T-aanvoer) maximaal 55° C bedraagt;
30. Installatietechnische aanpassingen om warmte uit douchewater terug te winnen;
31. Installatie voor het terugwinnen van warmte uit ruimteventilatielucht, inclusief het daarbij behorende kanaalwerk en de luchtbehandelingskast.
35. Isolerende beglazing (bij voorkeur monumentenisolatieglas);
36. Ramen, buitendeuren en kozijnen ten behoeve van isolerende beglazing. Indien van hout, dan voorzien van FSC keurmerk. Indien de ramen en/of buitendeuren draaiende delen hebben, dan
moeten deze een thermische onderbreking hebben. Ramen, buitendeuren en kozijnen mogen alleen worden vervangen als hiervoor een technische noodzaak is.
37. Hotfill set voor (af)wasmachine;
38. Energie Prestatie Advies (Maatwerkadvies) uitgevoerd door een bedrijf, dat gespecialiseerd is in het verduurzamen van monumenten.
39. Energiemonitoringsysteem, dat inzicht geeft in het stroomverbruik en/of stroomopbrengst van de woning.
40. Inductie kookplaat en aansluiting
Categorie 2: Levensloopbestendige maatregelen
41. Slaapkamer + badkamer op de begane grond
42. Badkamer gelijkvloers met slaapkamer
43. Geschikt maken van de badkamer voor verzorging
45. Inductie koken ipv gas of electra
46. Verbreden deurposten en deuren
48. Automatische opener garage
49. Automatische raamopener voor hoog klep-, val- of uitzetraam (met afstandsbediening)
50. Gemotoriseerde (rol)gordijnen met afstandsbediening
51. Extra lichtpunt (optioneel met sensor) voor looppadverlichting 's nachts naar toilet*
52. Hang- en sluitwerk conform politiekeurmerk
53. Voldoende wandcontactdozen op bereikbare plaatsen
54. Optische rookmelder op slaapverdieping (op lichtnet)
61. Vervangen voordeur met dorpel en driepuntsluiting met comfortslot
62. Deurbel met geluidsversterking / lichtsignaal
63. Wandbeugel bij deur (binnenzijde)
64. Wandbeugel bij de deur (buitenzijde)
65. Toegangspad opgehoogd of hellingbaan om niveauverschillente compenseren
66. Stalen drempeloploop voor oplossen hoogteverschil (buiten)
67. Buitenlamp (optioneel bewegingsmelder of schemerschakelaar)
68. Verlicht huisnummer zonder extra stroomaansluiting
69. Elektronisch slot per stuk
70. Sleutelkluisje voor thuiszorg
72. Beugel aan of vlak naast spil van de trap
74. Lichtpunt met hotelschakelaar in trapgat
75. Infreezen antislip randen in traptreden
76. Verwijderen oude tegels en antisliptegels aanbrengen
77. Anti-sliplaag op bestaande tegels
79. Opklapbaar douchezitje met armleggers
80. Thermostatische badmengkraan
81. Thermostatische douchemengkraan
82. Verdiepen douchevloer in verband met afwatering (bij cabine)
83. Bad vervangen door douche inclusief leiding- en tegelwerk
84. Tweede toilet realiseren in bestaande doucheruimte
86. Verhoogde toiletpot plaatsen (> 46 cm)
87. Opklapbare beugel aanbrengen naast het toilet
88. Geschikt maken/vergroten badkamer voor verzorging
89. Tl-verlichting boven kookplaat en/of aanrecht
92. Apparaten aan informatiesystemen koppelen
93. Mobiliteitsbewaking met behulp van bewegingssensoren en/of camera's
94. Voorprogrammeren van oven, koffiezetapparaat, magnetron etc.
95. Temperatuursensors bedienen de verwarming / airconditioning per plaats al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen en of dieren
96. Openen van deuren via mobiele telefoon
97. Verwarming automatisch op nachtstand bij verlaten woning
98. De ramen automatisch laten sluiten (na ingestelde tijd, afstandsbediening, temperatuur enz.)
99. Parlofonie met camera en beeldscherm die doorschakelt naar de gsm
100. Inbraakalarm per telefoon of SMS naar bewakingscentrale of politie
101. Bewakingscamera's voor particulier gebruik
102. Waterkranen die openen bij nabijheid van handen en sluiten bij wegtrekken ervan
103. Automatisch doorspoelen van toilet of urinoir en reiniging van de toiletbril als de
105. Draadloze video-deurintercom
106. Automatisch doorspoelen van waterkranen ter voorkoming van legionellabesmetting
107. Ramen automatisch laten openen bij CO-alarm
108. Temperatuursensors bedienen de verwarming /
airconditioning/zonneschermen/rolluiken Verlichting
109. Sensoren ontsteken de verlichting als een persoon in de buurt komt en doven ze als er niemand meer is
110. Elektronische dimmers om de sterkte van de verlichting aan te passen aan de behoefte
111. Eén schakelaar voor alle verlichting bij naar bed gaan of weggaan Beveiliging
112. Het openen en sluiten van sloten door personen met de gepaste sleutel, bijvoorbeeld met een speciale tag
113. Brand of rookalarm met geluid of telefoon naar brandweer of bewakingscentrale of in werking stellen van sprinkler op basis van rookmelders
114. Bewakingscamera's voor particulier gebruik Telecommunicatie
115. Vlakke wandschermen waarop televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie te zien zijn
116. Audio: geluidsboxen waarop radio, televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie, telefoon te horen zijn
117. Koppeling van het domotica systeem aan het internet
118. GPS verbinden aan een persoon met een functiestoornis
Categorie 3: Overige maatregelen
De te treffen maatregelen om in aanmerking te komen voor de Toekomstbestendig Wonen Lening zijn:
1. Asbestsanering dak - u laat het asbesthoudende dak verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-178451.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.