VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN;

 

gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders van Groningen d.d. 27 juni 2017.

BESLUIT:

 

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009 met betrekking tot vechtsportgala’s.

Artikel I Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening Groningen, afdeling 7 Evenementen

De artikelen 2.18 en 2:19 worden als volgt gewijzigd, onder hernummering van enkele subleden:

Oud

Nieuw

Artikel 2.18 Begripsbepaling

1. In deze afdeling wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:

a. bioscoopvoorstellingen;

c. markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid onder h, van de Gemeentewet en artikel 5:24 (snuffelmarkt) van deze verordening;

3. kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;

d. het in een inrichting in de zin van de Drank- en Horecawet gelegenheid geven tot dansen;

e. betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

f. activiteiten als bedoeld in de artikelen 2:22 (wedstrijden betaald voetbal), 2:5 (straatartiesten en straatmuzikanten) en 2:38 (speelgelegenheden) van deze verordening;

g. een evenement dat wordt georganiseerd in een inrichting waarvoor een milieuvergunning is verleend als bedoeld in artikel 8.1 van de Wet Milieubeheer dan wel inrichtingen als bedoeld in het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, voor zover deze inrichtingen vallen onder de definitie van het begrip inrichting als bedoeld in het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer zoals deze is gepubliceerd in Staatsblad 1998, 322 en die een melding hebben gedaan op grond van een van deze besluiten en krachtens deze vergunning dan wel melding het organiseren van evenementen is toegestaan;

2. Onder evenement wordt mede verstaan:

a. een herdenkingsplechtigheid;

b. een braderie;

c. een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3, op de weg;

d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg.

Artikel 2.18 Begripsbepaling

1. In deze afdeling wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:

a. markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid onder h van de Gemeentewet;

b. kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;

c. het in een inrichting in de zin van de Drank- en Horecawet gelegenheid geven tot dansen;

d. betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

e. activiteiten als bedoeld in de artikelen 2:22 (wedstrijden betaald voetbal), 2:5 (straatartiesten en (straatmuzikanten) en 2:38 (speelgelegenheden) van deze verordening;

f. activiteiten in inrichtingen in de zin van de Wet Milieubeheer die in de uitoefening van het bedrijf gebruikelijk zijn.

2. Onder evenement wordt mede verstaan, ongeacht het bepaalde in artikel 2.18, eerste lid onder f:

a. een herdenkingsplechtigheid;

b. een braderie;

c. een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3, op de weg;

d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg;

e. door de burgemeester aan te wijzen categorieën van vechtsportwedstrijden en -gala’s;

f. erotische evenementen;

g. festiviteiten op het terrasgedeelte van een inrichting;

h. festiviteiten op het onbebouwde gedeelde van de Drafbaan.

3. De organisator van een evenement waarvoor krachtens het tweede lid, onder e, een vergunning is vereist, is niet van slecht levensgedrag.

Artikel 2.19 Vergunning evenementen

1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

2. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:3 gelden voor het aanvragen van een vergunning de volgende termijnen en criteria:

a. …;

b. …;

c. …;

d. ….

3. Naast de weigeringsgronden genoemd in artikel 1:10 van deze verordening, kan de vergunning ook worden geweigerd indien:

- de aard en het karakter van de locatie waarvoor een vergunning is aangevraagd zich verzetten tegen het houden van een evenement of

- door het toestaan van het aangevraagde evenement of de aangevraagde evenementen geen gevarieerd programma van evenementen ontstaat.

4. …

5. …

Artikel 2.19 Vergunning evenementen

1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

2. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:2 gelden voor het aanvragen van een vergunning de volgende termijnen en criteria:

a. …;

b. …;

c. …;

d. ….

3. Naast de weigeringsgronden genoemd in artikel 1:10 van deze verordening, kan de vergunning ook worden geweigerd indien:

a. de aard en het karakter van de locatie waarvoor een vergunning is aangevraagd zich verzetten tegen het houden van een evenement;

b. door het toestaan van het aangevraagde evenement of de aangevraagde evenementen geen gevarieerd programma van evenementen ontstaat;

c. de organisator van een evenement als bedoeld in artikel 2:18, tweede lid onder e van slecht levensgedrag is.

4. …

5. …

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Gedaan te Groningen ter openbare raadsvergadering van 27 september 2017

De burgemeester,

Peter den Oudsten

de griffier,

Toon Dashorst

Toelichting

De praktijk wijst uit dat er bij sommige grootschalige vechtsportevenementen zoals freefight- en kickboxgala’s een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens het evenement. Het is daarbij niet relevant of een dergelijk evenement wordt georganiseerd in een gebouw dat voor sportwedstrijden is bestemd of niet. Er is voorzien in een bevoegdheid die aan de burgemeester wordt toegekend om categorieën vergunningplichtige vechtsportwedstrijden aan te wijzen waarvoor de levensgedragtoets geldt. De organisator van een evenement is verantwoordelijk voor een goede gang van zaken tijdens het evenement en voor een ordelijk verloop ervan, zowel in het gebouw als in de directe omgeving daarvan. De eis van het levensgedrag wordt hier gesteld om te kunnen toetsen of de organisator van een dergelijk evenement op grond van zijn levensgedrag kan worden geacht aan deze verantwoordelijkheid te voldoen. De burgemeester weigert de vergunning dan ook als deze toets negatief uitvalt.

Aan de organisatie van erotische evenementen zijn specifieke risico's verbonden. Het gaat daarbij met name om gezondheidsaspecten, bescherming van jeugdigen en voorkomen dat er een seksinrichting ontstaat.

Gelet op de specifieke aspecten van deze evenementen, zijn deze evenementen expliciet onder de evenementenvergunningplicht gebracht in de APVG.

 

Toelichting per onderdeel:

2:18, lid 1, sub a oud

Een bioscoop is een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer. Deze categorie hoeft daarmee niet meer afzonderlijk te worden uitgezonderd.

 

2:18, lid 1, sub a nieuw

De verwijzing naar de snuffelmarkt is niet meer van toepassing door het vervallen van de vergunningplicht daarvoor in het voorstel Deregulering - Wijziging APVG 2009, registratienummer 6340554.

 

2:18, lid 1, sub f

Dit onderdeel is herschreven vanwege de leesbaarheid.

 

2:18, lid 2 sub e, f, g en h

Aan het tweede lid worden sub e, f, g en h toegevoegd. Door de toevoeging van de onderdelen e en f worden door de burgemeester aan te wijzen categorieën van vechtsportwedstrijden en –gala’s en erotische evenementen expliciet onder de strekking van de evenementenvergunningplicht gebracht. Sub g en h zijn niet nieuw maar verplaatst binnen het artikel vanwege de leesbaarheid.

 

2:18, lid 3 en 2:19, lid sub c

Nieuw ingevoegd, zie de algemene toelichting.

Naar boven