36 177 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het jaar 2022 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake personele inzet voor crisisopvang)

E NADER VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT / ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1 EN VOOR IMMIGRATIE & ASIEL / JBZ-RAAD2

Vastgesteld 20 december 2022

1. Inleiding

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van de memorie van antwoord3 inzake het voorstel 36 177 en wensen nog enkele vervolgvragen te stellen.

2. Deelnemende medeoverheden

In het voorlopig verslag stelden de leden van de PVV-fractie onder andere de volgende vragen: «De Minister stelt in de brief dat met medeoverheden is gesproken over deze aanpak. Welke medeoverheden betreft dit concreet, welke personen hebben aan deze gesprekken deelgenomen, vanuit welke rol en positie hebben zij dit overleg gevoerd en hoe is het mandaat en de democratische verantwoording ten aanzien van de bij deze medeoverheden betrokken volksvertegenwoordigingen vormgegeven? Kan de regering aangeven welke afspraken concreet met deze medeoverheden zijn gemaakt en met welke consequenties? Is de regering bereid om alle verslagen van deze overleggen beschikbaar te stellen?».4 De regering antwoordde als volgt in de memorie van antwoord: «Zoals eerder is aangegeven kan de voorzitter van de MCCb (de Minister van Justitie en Veiligheid) vertegenwoordigers van medeoverheden, (maatschappelijke) organisaties en deskundigen als adviseur vanuit een inhoudelijke of operationele rol uitnodigen deel te nemen aan de beraadslagingen van de MCCb. In het kader van actieve openbaarmaking maakt het kabinet de MCCb sheets die ten grondslag liggen aan besluitvorming openbaar. De stukken worden op de website van de rijksoverheid gedeeld voor zover daaraan geen zwaarwegende belangen in de weg staan.».5

Kan de regering zoals eerder gevraagd door de leden van de PVV-fractie aangeven welke vertegenwoordigers van medeoverheden concreet hieraan hebben deelgenomen en welke afspraken met hen zijn gemaakt? Kan de regering tevens aangeven welke (maatschappelijke) organisaties en deskundigen aan de MCCb migratie hebben deelgenomen? De door de regering genoemde sheets bieden maar zeer beperkte transparantie. Is de regering, gelet op artikel 68 van de Grondwet, bereid om alsnog de gevraagde verslagen te verstrekken?

3. Optreden burgemeesters in de media

In de hiervoor bedoelde sheets is over het MCCb van 27 juli 2022 wel het volgende te lezen:

«Omgevingsanalyse

  • Optredens burgemeesters Weterings en Van Kessel bij Op1 krijgen nog enige aandacht gedurende de dag; Weterings herhaalt zijn standpunten bij Sven op 1 vanochtend.

  • Nodige discussie op social media over asielbeleid; daarin klinkt er met name kritiek op regeringspartij VVD.».6

Kan de regering, gelet op het besprokene in het MCCb, aangeven in hoeverre de uitspraken van de burgemeesters in de media samenhangen met het overleg in het MCCb en waarom dit voor het MCCb relevant is? Kan de regering bovendien aangeven waarom «kritiek op regeringspartij VVD» op social media relevant is voor een overleg in de nationale crisisstructuur van het MCCb?

De leden van de vaste commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning en voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad zien met belangstelling uit naar de nadere memorie van antwoord naar aanleiding van het nader voorlopig verslag en ontvangen deze graag zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken na vaststelling van dit voorlopig verslag.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Dittrich

De voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, Faber-Van de Klashorst

De griffier voor dit verslag, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Kox (SP), Ganzevoort (GL), De Boer (GL), Van Hattem (PVV), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Koole (PvdA), Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Bezaan (VVD), Van den Berg (VVD), Crone (PvdA), Dittrich (D66) (voorzitter), Doornhof (CDA), Frentrop (Fractie-Frentrop), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD) (ondervoorzitter), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Van der Linden (Fractie-Nanninga), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Talsma (CU) en Dessing (FVD).

X Noot
2

Samenstelling:

Kox (SP), Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV) (voorzitter), De Boer (GL), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Jorritsma-Lebbink (VVD), Oomen-Ruijten (CDA), Rombouts (CDA), Stienen (D66) (ondervoorzitter), Van Rooijen (50PLUS), Van den Berg (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Doornhof (CDA), Karimi (GL), Veldhoen (GL), Vos (PvdA), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Dittrich (D66), Van Wely (Fractie-Nanninga), Nanninga (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA), Talsma (CU) en Hiddema (Fractie-Frentrop).

X Noot
3

Kamerstukken I 2022/23, 36 177, D.

X Noot
4

Kamerstukken I 2022/23, 36 177, C, p. 2.

X Noot
5

Kamerstukken I 2022/23, 36 177, D, p. 6.

X Noot
6

Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) t.b.v. doorstroom migratieketen, 27 juli 2022 via https://open.overheid.nl/repository/ronl-1e9b32335cc9c9c92f82c3042bb2f117b1040ea0/1/pdf/slide%20MCCb%2027%20%20juli%202022.pdf

Naar boven