35 238 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het via een centraal elektronisch systeem geautomatiseerd ontsluiten van identificerende gegevens alsmede enkele andere gegevens door banken en andere betaaldienstverleners (Wet verwijzingsportaal bankgegevens)

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2022

Het Verwijzingsportaal Bankgegevens is ingericht om het geautomatiseerd ontsluiten van identificerende gegevens door banken en andere betaaldienstverleners aan overheidsdiensten met een wettelijke bevoegdheid, mogelijk te maken. De Wet verwijzingsportaal bankgegevens is op 10 september 2020 in werking getreden. Met deze brief informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Financiën, over de voortgang van het uitvoeren van een audit naar het Verwijzingsportaal Bankgegevens.

In het besluit Verwijzingsportaal Bankgegevens zijn regels gesteld met betrekking tot de aanlevering aan en het beheer en het gebruik van het portaal. In het besluit is ook een verplichting opgenomen tot het uitvoeren van een audit. De audit moet in de eerste vijf jaar na de inwerkingtreding van het besluit jaarlijks wordt uitgevoerd en daarna tweejaarlijks. Hierin moet ten minste worden behandeld:

  • 1. de werking van het verwijzingsportaal bankgegevens;

  • 2. de kwaliteit van de vorderingen, verzoeken en verstrekking van gegevens.

Het is belangrijk dat het auditproces en de bijbehorende toets-kaders in de geest van de wet op kwalitatief goede wijze de uitvoering van wettelijke vereisten en gemaakte afspraken toetst. Daarbij is het ook van belang dat de uitvoering van de audit ook werkbaar is voor alle betrokken partijen, en rekening houdt met de rolverdeling tussen betrokken partijen en met hun wettelijk kader. Het inrichten en opstarten van het auditproces heeft, gelet hierop, meer tijd gevergd dan vooraf was ingeschat. Ook personele wisselingen en de gevolgen van corona hebben binnen mijn departement een rol gespeeld bij de vertraging.

Conform de actuele planning verwacht ik in het najaar de eerste audit op het beheer en de bevraging door de politie en de FIOD te ontvangen en uw Kamer hierover te informeren. Vanaf 2023 zal waarschijnlijk de audit in de volle breedte van het portaal plaatsvinden.

Daarom laat ik de termijn van de eerste vijf jaar na inwerkingtreding pas ingaan vanaf dat moment en wordt er tot en met 2028 jaarlijks een audit uitgevoerd en pas daarna tweejaarlijks.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven