33 576 Natuurbeleid

Nr. 362 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2023

Hierbij bied ik u, na afstemming met de provincies, de negende Voortgangsrapportage Natuur (VRN) aan. In deze VRN rapporteren Rijk en provincies gezamenlijk over de resultaten in het natuurbeleid in 2022. Daarbij ligt de nadruk op de voortgang bij de realisatie van de afspraken uit het Natuurpact (2013), maar worden ook andere onderdelen belicht, zoals de landelijke Bossenstrategie, de Agenda Natuurinclusef, natuur in de rijkswateren en Programma Natuur.

Uit de VRN (hoofdstuk 2.1) blijkt dat vorig jaar 2.944 ha nieuwe natuur is ingericht in het kader van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is ongeveer 1.000 ha meer dan in 2021. Dat is uiteraard verheugend, maar het tempo van de inrichting is nog steeds te laag om de overeengekomen 80.000 ha in 2027 te realiseren. Provincies hebben mij laten weten zich ten volle in te zetten om de afgesproken ambitie in 2027 waar te maken, maar kunnen niet uitsluiten dat er nog een beperkte restopgave na 2027 zal zijn. Deze verwachte restopgave is opgenomen in bijlage 1, tabel 5.

Als gevolg van de Taskforce versnelling inrichting Natuurnetwerk Nederland, waarover ik u bij de aanbieding van de achtste VRN heb geïnformeerd (Kamerstuk 33 576, nr. 326) hebben tien van de twaalf provincies hebben een realisatiestrategie opgesteld, waarin zij hebben opgenomen op welke wijze zij de komende jaren invulling willen geven aan de realisatie van het Natuurnetwerk Nederderland in hun provincie. Ik blijf er bij de provincies op aandringen om de overeengekomen 80.000 ha nieuwe natuur conform de afspraak uit het Natuurpact te realiseren. Ik heb hen eerder al laten weten hierbij graag te ondersteunen, vanuit onze gezamenlijke ambities voor het landelijk gebied.

In deze VRN (hoofdstuk 5.2) wordt voor het eerst kwantitatief gerapporteerd over de uitvoering van de landelijke Bossenstrategie van Rijk en provincies. Hieruit blijkt dat in 2021 en 2022 in totaal 823 ha niew bos is gerealiseerd. Daarnaast is 1.861 ha natuurbos tot stand gekomen, veelal via omvorming van bestaande bossen naar bossen met meer natuurwaarden. Het is mooi dat de uitvoering van de landelijke Bossenstrategie op gang is gekomen; we dragen hiermee bij aan doelen voor onder meer natuur, klimaat en recreatie.

Ten aanzien van natuurkwaliteit is het beeld in de VRN (hoofdstuk 3) onverminderd zorgelijk. Ongeveer driekwart van de Habitatrichtlijnsoorten en 90% van de habitattypen verkeren in een ongunstige staat. De Balans voor de Leefomgeving 2023 bevestigt dit beeld.1 Via verschillende sporen is beleid nodig voor het verbeteren van de condities voor de natuur en de kwaliteit ervan. Ook de EU-Natuurherstelverordening vraagt lidtstaten om aanvullende maatregelen te treffen. Dit kabinet heeft onder andere via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), de Agenda Natuurinclusief 2.0 (Kamerstuk 33 576, nr. 359) en de aanpak basiskwaliteit natuur stappen gezet in het versterken van natuur en biodiversiteit.

Ook biedt het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Biodiversiteit «Snel aan de slag!» handvatten voor aanvullend beleid (Kamerstuk 26 407, nr. 149). Het IBO constateert dat we niet op koers liggen om de belangrijkste doelen en ambities in de periode tot en met 2030 te halen, maar wijst er tevens op dat er wel handelingsperspectief is voor het herstellen van biodiversiteit. Het IBO presenteert vijf beleidsopties met uiteenlopende maatregelenpakketten die onder betrekking hebben op het vergroten van het areaal natuur, het beter beschermen van natuur, het terugdringen van drukfactoren en het verbeteren van milieu- en ruimtelijke condities en op de transitie naar een natuurinclusieve samenleving (op het gebied van onder meer de landbouw, de infrastructuur en de stedelijke omgeving).

Zoals uw Kamer is gemeld bij de aanbieding van het IBO Biodiversiteit, is aan het volgende kabinet om een beleidsreactie geven op het rapport.

De Minister voor Natuur en Stikstof, Ch. van der Wal-Zeggelink

Naar boven