33 043 Groene economische groei in Nederland (Green Deal)

A BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2012

Hierbij doe ik u het eindadvies Groene groei, investeren in biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen 1 toekomen dat de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen op 13 december jl. heeft gepresenteerd.

Ik ben verheugd met de titel van het Taskforce-advies Groene groei: investeren in biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen. Dit strookt met de intentie van het rijk om te investeren in groene groei, samen met andere partners. Het Taskforce-advies is een waardevolle ondersteuning van het kabinetsbeleid op het gebied van biodiversiteit, zowel voor de langere termijn als voor de huidige periode. Het Kabinet deelt de algemene analyse dat behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit en ecosysteemdiensten niet alleen urgent is, maar ook – en juist nu – kansen biedt om de economie toekomstbestendig in te richten. Dit is in lijn met de visies van de UNEP, de OESO en de EU.

Met de Taskforce kent het kabinet een sleutelrol toe aan het bedrijfsleven, waarvan een groeiende groep al vergaand met verduurzaming bezig is. Het Kabinet zal de innovatiekracht, creativiteit en duurzaam ondernemershap bevorderen door heldere ambities en door bij te dragen aan het creëren van een gelijk speelveld en kaders om groene groei te verbreden en te versnellen. In lijn met de internationale 2020-doelstellingen staat het Kabinet achter het advies van de Taskforce om uit te gaan van het principe van en streven naar het stoppen van het biodiversiteitsverlies (No Net Loss) en wil dit ook uitdragen. Zoals de Taskforce ook terecht aangeeft, mag dit niet ten koste gaan van land, water en natuurlijke hulpbronnen van arme bevolkingsgroepen in de wereld.

Het Kabinet is gecharmeerd van het voorstel van de Taskforce voor het oprichten van een nieuw multi-stakeholder uitvoeringsorganisatie op het terrein van biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

Het Kabinet heeft daarom met betrokken private partijen (bedrijfsleven, natuurorganisaties) een intentieverklaring (Green Deal) getekend om tot een dergelijke uitvoeringsorganisatie te komen2. Het ministerie van EL&I heeft hiertoe een budget van 3 miljoen euro per jaar voor de periode 2012 – 2016 beschikbaar gesteld. De institutionele vormgeving van dit publiekprivate samenwerkingsverband zal vroeg in dit voorjaar worden afgerond; dan zal ook het werkplan 2012 van het Platform gereed zijn.

Bij de presentatie van dit advies heeft het Kabinet, behalve de reeds genoemde Green Deal inzake de publiekprivate uitvoeringsorganisatie, nog 10 andere concrete deals afgesloten met private partijen en medeoverheden die gericht op zijn op duurzaam omgaan met biodiversiteit in combinatie met het investeren in economische groei. Het gaat om concrete projecten die op korte termijn resultaten boeken op terreinen waarvoor de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen aandacht vraagt.

Het Kabinet zal in het voorjaar 2012 een uitgebreide reactie op het Taskforce-advies aan de Tweede Kamer en uw Kamer aanbieden.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker


X Noot
1

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffie nr. 150170.

X Noot
2

Hierbij zal worden voortgebouwd op het Platform Biodiversiteit en bedrijfsleven dat in november 2010 is ingesteld door VNO-NCW, MKB Nederland, LTO Nederland en IUCN NL en anderen. In het kader van de publiekprivate samenwerking zal dit Platform worden uitgebreid met personen namens organisaties voor ontwikkelingssamenwerking en uit de kenniswereld en dan Platform Biodiversiteit, Ecologie en Economie worden genoemd.

Naar boven