33 043 Groene economische groei in Nederland (Green Deal)

Nr. 64 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2016

Tijdens het AO Bedrijfslevenbeleid en Innovatie van 29 oktober 2015 (Kamerstuk 29 338, nr. 150) is in reactie op een vraag van het lid Van Veen (VVD) toegezegd om met de branche te overleggen over de Green Deal «Insecten voor feed, food en farma» en te bezien of na 2015 een nieuwe deal nodig is.

Er vindt regelmatig overleg plaats tussen het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de brancheorganisatie Venik (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers) en ook met individuele insectenbedrijven. Medio 2015 is met de sector de voortgang van de Green Deal besproken. De looptijd van deze Green Deal is geëindigd op 31 december 2015. De Green Deal heeft geresulteerd in een duidelijk inzicht in de wettelijke belemmeringen ten aanzien van insecten voor diervoeders, die aanwezig zijn in enkele EU-Verordeningen met betrekking tot diergezondheid, dierlijke productie en dierlijke reststromen. Ik verwijs hiervoor naar de beantwoording van eerdere vragen van het lid Van Veen (Aanhangsel Handelingen II 2015/16, nr. 663, d.d. 25 november 2015). Met Venik is afgesproken om op korte termijn de evaluatie van de Green Deal in een gezamenlijk overleg af te ronden.

Nederland is voorstander van het wegnemen van belemmeringen in Europese weten regelgeving ten behoeve van het gebruik van insecten mits dit kan op een veilige manier voor mens, dier en milieu. Nederland pleit hier actief voor in Europa. Ik heb hier persoonlijk eveneens aandacht voor gevraagd bij de Europese Commissie. Daarnaast pleit Nederland voor het verkrijgen van meer kennis over de toepassingen van insecten middels bijvoorbeeld risicoanalyses door de European Food Safety Agency (EFSA) en wil dit ook faciliteren.

Nederland zal zich in Brussel onverminderd blijven inzetten voor het verbeteren van de toepassingsmogelijkheden van insecten in feed en food. Het verlengen of vernieuwen van deze Green Deal zal evenwel niet bijdragen aan het versnellen van dit Europese proces, waarbij verschillende EU-lidstaten een aarzelende houding tonen. Een nieuwe Green Deal acht ik dan ook niet nodig. Met Venik blijft uiteraard het gesprek en afstemming plaatsvinden over de voortgaande Nederlandse inzet en werkwijze.

Insecten voor menselijke consumptie vallen onder de EU-Verordening «Novel Foods»; dit is de verantwoordelijkheid van de Minister van VWS. Per 1 januari jl. is een gewijzigde Verordening «Novel Foods» van kracht geworden. Deze gewijzigde verordening heeft de bestaande onduidelijkheid omtrent (hele) insecten als novel food weggenomen en heeft bovendien een aantal procedures vereenvoudigd en versneld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven