32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1142 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 december 2022

Op 4 juli jl. heb ik, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uw Kamer geïnformeerd over de kabinetsinzet op burgerfora bij het klimaat- en energiebeleid (Kamerstuk 32 813, nr. 1084). Hierin heb ik aangegeven dat het kabinet met uw Kamer wil verkennen óf, en zo ja hoe, we met burgerfora over klimaat- en energiebeleid aan de slag kunnen. Uw Kamer heeft hierop een voorbereidingsgroep ingesteld, die momenteel bezig is met hun ideeënvorming.

In deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, over de eerste contouren die zijn gevormd aan kabinetszijde over een burgerforum over klimaat en energie. Sinds de zomer hebben wij gewerkt aan een startdocument waarin voor het kabinet de randvoorwaarden staan opgenomen voor een succesvol burgerforum over klimaat en energie. Bij deze deel ik met u dit startdocument 1waarlangs het kabinet de voorlopige gedachtevorming heeft gestructureerd. Het betreft een tussenstand van het denken, dat nog nader zal moeten worden uitgewerkt. Het document beschrijft tien randvoorwaarden waaraan een burgerforum zou moeten voldoen. Voor de eerste vijf randvoorwaarden (die politiek van aard zijn) is ook een invulling voorgesteld. De andere vijf randvoorwaarden vloeien hieruit voort en worden op dit moment nog uitgewerkt. Deze verwachten we begin volgend jaar met uw Kamer te kunnen delen. Ook bevat het document, ter illustratie, een lijst van mogelijke onderwerpen voor het burgerforum. Hiermee hopen we uw Kamer verder te helpen bij de gedachtevorming over een burgerforum over klimaat- en energiebeleid.

Ik hoop op afzienbare termijn met uw Kamer van gedachten te kunnen wisselen over de mogelijke organisatie van een burgerforum over klimaat- en energiebeleid.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten


X Noot
1

Zie bijlage

Naar boven