32 733 Beleidsbrief Defensie

Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2013

Inleiding

Zoals toegezegd in het algemeen overleg van 28 november jl. (Kamerstuk 32 733, nr. 100) informeer ik u hierbij nader over de defensiegerelateerde werkgelegenheid in Limburg. Ik heb mijn collega van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geïnformeerd over het verzoek van de vaste commissie voor Defensie voor nadere informatie over de bredere, overheidsgerelateerde werkgelegenheid in Limburg.

Overzicht locaties en werkgelegenheid

Koninklijke Militaire School van Weert naar Ermelo

De Koninklijke Militaire School (KMS) wordt verplaatst van Weert naar Ermelo. Daarmee kan de Van Hornekazerne in Weert worden afgestoten en gaan 200 functies van Noord-Limburg naar Gelderland. De Kamer is hierover 23 november jl. geïnformeerd in de brief met daarin het eindoordeel over het businessplan van de KMS 2020 (Kamerstuk 32 733, nr. 95). Heden heb ik de antwoorden op vragen van de vaste commissie voor Defensie over die brief verstuurd. Daarin doe ik ook verslag van het overleg dat ik op 10 januari jl. gehad heb met de Commissaris van de Koningin, burgemeester en wethouder.

Sluiting Logistic Support Unit Eygelshoven

Op 28 en 29 november jl. heb ik met de vaste commissie voor Defensie gesproken over de sluiting van complex Eygelshoven. Ik heb hiertoe besloten omdat het werkaanbod voor deze locatie ophoudt nu de redeployment uit Uruzgan is voltooid en Duitsland op korte termijn geen besluit verwacht over het mogelijke gebruik van de locatie. Met de sluiting van complex Eygelshoven zijn 22 functies, waarvan vier tijdelijke, komen te vervallen. Defensie is inmiddels ambtelijk in gesprek met de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade over de mogelijke verplaatsing van bedrijven naar het terrein van het complex Eygelshoven. Vanuit het Rijk denkt ook het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf mee over de mogelijkheden van de toekomstige bestemming van het terrein.

Oprichting Financieel Administratie en Beheer Kantoor Zuid-Limburg

In de nieuwe situatie worden de financieel-administratieve werkzaamheden voor Defensie geconcentreerd op twee vestigingen, te weten een locatie in de regio Zuid-Limburg (bij voorkeur in de gemeente Kerkrade) en de Kromhoutkazerne in Utrecht. Op de Limburgse locatie worden twee hoofdprocessen van het FABK belegd, te weten betalingen en voorschotbeheer. De concentratie van die werkzaamheden resulteert in een verbetering van de uitvoering van deze processen. Het oogmerk is een optimaal gebruik van locaties en een optimale inrichting van de bedrijfsvoering.

Bij de start van het FABK bestaat het kantoor in Zuid-Limburg uit 103 functies. Dit aantal kan op termijn fors worden gereduceerd, omdat verschillende processen door de invoering van SAP en het gebruik van het rijksbrede DigiInkoop verder kunnen worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Dit zal de kwaliteit van het financieel beheer vergroten. Het is op dit moment nog niet duidelijk uit hoeveel functies het kantoor in Zuid-Limburg uiteindelijk zal bestaan. Dit is mede afhankelijk van de evaluatie in 2014.

Stinger-capaciteiten en patriot-eenheid op Vredepeel

Op de Luitenant-generaal Bestkazerne nabij Vredepeel concentreert Defensie de Stinger-capaciteiten van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele brigade bij het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Ook de drie patriot-batterijen worden in één eenheid samengebracht op deze kazerne. In totaal werken op deze locatie ongeveer 900 mensen.

Nationale reserve naar Vredepeel en Brunssum

Het korps Nationale Reserve bestaat uit ongeveer 3 800 militairen, die naast hun militaire functie vaak een baan hebben in de burgermaatschappij. Vanwege het vrijwillige karakter van hun werk is het van belang dat zij als reservist worden geplaatst in hun eigen regio, zodat de woon-werkafstand beperkt is. Nu de Nassau-Dietzkazerne in Budel gaat sluiten, worden de compagnieën van de Nationale Reserve verplaatst. Van de twee Limburgs georiënteerde compagnieën gaat de E-compagnie naar de voormalige post van de Koninklijke marechaussee op de Luitenant-generaal Bestkazerne nabij Vredepeel en kan de D-compagnie als medegebruiker worden gehuisvest bij het NATO Industrial Complex Brunssum. De Kamer is hierover geïnformeerd in de brief van 25 juni 2012 over fase 2a van het Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie (Kamerstuk 32 733, nr. 69).

Uitbreiding Joint Forces Command Brunssum

Het Joint Forces Command (JFC) Brunssum is een van de uitzendbare Navo-hoofdkwartieren. Het JFC wordt momenteel uitgebreid met vijftig functies (internationaal gevulde) als gevolg van besluitvorming in de Navo om de hoofdkwartierstructuur aan te passen. Het proces om samen met de Navo te bekijken wat precies nodig is, loopt nog. Het is nog niet duidelijk of hieruit extra werkgelegenheid voor de regio voortkomt, zoals meer ondersteuning in het kader van host nation support. De uitbreiding zou begin 2014 gereed moeten zijn.

Handhaving semi-statisch archief in Kerkrade

In Kerkrade is het semi-statisch archief gevestigd met personeelsdossiers van militairen en burgers die niet meer in actieve dienst zijn. Deze locatie is geschikt voor de opslag van archieven en wordt daarom aangehouden. Op deze locatie werken twaalf mensen.

Posten van de Koninklijke marechaussee

De Koninklijke marechaussee heeft twee brigades in Limburg. Bij de Brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord zijn 107 mensen werkzaam. De brigade bevat de werklocaties Venlo, Gennep en De Peel. Bij de Brigade Limburg-Zuid werken 157 mensen. De brigade heeft werklocaties in Heerlen, Brunssum, Maastricht en Maastricht Aachen Airport.

Oefenterreinen en overige locaties

Defensie heeft oefenterreinen in Venlo, Weert, Schinveld en Meerssen. In Brunssum ligt een opslagterrein en in Schinnen een voormalige Amerikaanse garnizoensplaats. Op al deze terreinen zijn beheerders actief van het Commando landstrijdkrachten. In Mook, Venray, Nederweert, Roermond, Sittard, Brunssum, Margraten, Milsbeek en Ysselsteyn liggen oorlogskerkhoven, militaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten. De begraafplaatsen worden beheerd door de oorlogsgravenstichting.

Tot slot

Defensie staat voor een forse taakstelling. Locaties van Defensie liggen verspreid over het hele land, vaak in krimpregio’s. Het is daardoor onvermijdelijk dat provincies en gemeenten worden geraakt door de bezuinigingen op Defensie. Ook in de nieuwe situatie behoudt Defensie echter een stevige binding met de provincie Limburg. Defensie zal doen wat in haar vermogen ligt om de negatieve gevolgen van de sluiting van locaties te beperken. Het is op dit moment niet te zeggen of de verplaatsing van eenheden naar Limburg en de uitbreiding van enkele locaties zullen leiden tot extra werkgelegenheid rondom die locaties.

De minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven