32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2014

Hierbij bied ik u de vijfde voortgangsrapportage (VGR5) aan van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) met peildatum 31 december 20131.

Er gebeurt veel binnen het programma en daar ben ik, samen met de waterschappen, ook trots op. Met eigen ogen heb ik onlangs de werkzaamheden bij kustwerk Katwijk gezien. Binnenkort zal ik aanwezig zijn bij de start van de werkzaamheden bij project Lekdijk Kinderdijk – Schoonhovenseveer en bij de start van de versterking van de Grebbeliniedijk.

Het programma is inmiddels verder in de uitvoeringsfase gekomen nu ook (financieel) omvangrijke projecten zijn beschikt en gegund. Per 31 december 2013 zijn 17 projecten in realisatie en wordt bij 12 projecten gewerkt aan de afronding van de planstudiefase. De overige 59 projecten zijn reeds gerealiseerd.

Planning

In de rapportageperiode zijn enkele projectplanningen herijkt. Naar verwachting zullen vijf projecten na 2017 worden afgerond. Dit aantal is sinds de basisrapportage niet gewijzigd. Van zeven projecten vindt het einde van de realisatie plaats in 2017; hierin zijn geen wijzigingen opgetreden ten opzichte van VGR4.

Financiën

De programmaraming is toegenomen en bedraagt momenteel 3.106 miljoen euro. Het programmabudget is 3.218 miljoen euro. Omdat de planfase van enkele omvangrijke projecten nog loopt, vormt deze positieve spanning tussen raming en budget thans geen aanleiding het budget van HWBP-2 aan te passen. De komende verslagperiode wordt een analyse van de risicoreserveringen en de mee- en tegenvallers in het programma uitgevoerd. Dit leidt naar verwachting tot wijziging van de ruimte tussen budget en raming. Wijzigingen worden in VGR6 aan u toegelicht.

Op de peildatum is 1.648 miljoen euro verplicht en is 942 miljoen aan uitgaven gerealiseerd.

In 2013 is 210 miljoen euro aan uitgaven gerealiseerd en voor 2014 wordt (volgens actuele inzichten na de peildatum) in totaal 293 miljoen euro aan uitgaven geprognosticeerd.

In de verslagperiode heeft een onttrekking van 14 miljoen euro aan de post onvoorzien op programmaniveau plaatsgevonden ten behoeve van het project Eemdijken en Zuidelijke Randmeren. Reden hiervoor was het feit dat de kosten voor de realisatie van het project bij de beschikking hoger waren dan tot dusver geraamd. Alle meerkosten zijn door het programmabureau getoetst en betreffen subsidiabele kosten.

Projectspecifieke zaken

Voor het project Marken heb ik (zoals aangekondigd bij VGR4, Kamerstuk 32 698, nr. 13) besloten een pilot meerlaagsveiligheid uit te laten voeren. Hierover zijn tijdens het bestuurlijk overleg MIRT in november 2013 nadere afspraken gemaakt. De reguliere dijkversterking bij Marken is hiermee on hold gezet totdat de pilot is afgerond.

De afgelopen periode heeft in nauwe samenwerking met de regio trechtering van alternatieven voor de versterking van de Houtribdijk plaatsgevonden. In het kader van het MIRT wordt nu toegewerkt naar een besluit over het te realiseren voorkeursalternatief.

In de rapportageperiode heeft de aanbesteding van het project Zwakke Schakels Noord Holland plaatsgevonden. Binnen het gegunde contract is zowel de eigenlijke kustversterking als twintig jaar onderhoud opgenomen. De aannemer verwacht dat de zandsuppletie in één jaar in plaats van drie jaar uitgevoerd kan worden, waarna de afronding van de realisatiefase al in 2015 zou kunnen plaatsvinden.

Om de uitvoering van de verdere planontwikkeling van het project Markermeerdijk Hoorn – Edam – Amsterdam voortvarend af te kunnen ronden, heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de projectorganisatie in de verslagperiode versterkt. Bij de planontwikkeling wordt rekening gehouden met de resultaten van het onderzoek «Dijken op Veen». Het hoogheemraadschap zorgt voor een zorgvuldige afstemming met de omgeving. De afronding van het project in 2021 geldt onverminderd als uitgangspunt.

Innovatie

Het binnen het programma beschikbare innovatiebudget van 5 miljoen euro is inmiddels toebedeeld aan innovatieprojecten binnen het programma. Met deze middelen wordt onder meer een proefvak voor zandige versterking bij de Houtribdijk aangelegd, een inspectietechniek voor bekleding met gepenetreerde breuksteen bij de Wieringermeerdijk verder ontwikkeld en wordt een monitoringsprogramma uitgevoerd voor de zandige oplossingen van de versterking bij de Prins Hendrikpolder op Texel en bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. In alle gevallen gaat het om initiatieven die in samenwerking tussen overheid, markt en kennisinstellingen tot stand komen en waarvan de resultaten ook meerwaarde zullen hebben buiten HWBP-2.

Beheersing en kwaliteitsborging

In de rapportageperiode is de versterking van de programmabeheersing voortgezet, waarbij de aanbevelingen van de Auditdienst Rijk leidend zijn. Rijk en Waterschappen verbeteren de procesgang rond contactmomenten continue, op basis van herijkte procedures. Verder worden interne rapportages verbeterd en is adequate vastlegging van de werkzaamheden inmiddels geborgd.

Bodembescherming Oosterscheldekering

In het wetgevingsoverleg over water van 18 november 2013 (Kamerstuk 33 750 J, nr. 18) heb ik u naar aanleiding van vragen over het beheer van de Oosterscheldekering toegezegd u bij deze voortgangsrapportage nader te informeren over borging van de hiervoor benodigde kennis bij Rijkswaterstaat. Ik hecht eraan dit zorgvuldig en in samenhang met de nog lopende onderzoeken naar het beheer van de Oosterscheldekering te doen. Deze onderzoeken komen, zoals ook toegezegd, medio 2014 beschikbaar. Ik zal u hier voor het AO over waterveiligheid van 19 juni over informeren.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven