32 627 (Glas)tuinbouw

Nr. 18 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 oktober 2014

Tijdens het AO tuinbouw van 28 november 2013 (Kamerstuk 32 627, nr. 15) heb ik uw Kamer toegezegd partijen aan tafel te brengen om de herstructurering van de glastuinbouw een impuls te geven. Daarbij heb ik aangegeven:

  • partijen te verzoeken zelf met slimme ideeën te komen;

  • dat regionale partijen zelf verantwoordelijk zijn voor daadwerkelijke herstructureringsacties;

  • dat het Rijk geen financiële middelen beschikbaar zal stellen hiervoor.

Tijdens het AO extra Landbouw- en Visserijraad van 2 september jl. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 804) heb ik uw Kamer toegezegd u te informeren over de uitkomsten van dit overleg met de tuinbouw. Deze brief gaat hierop in.

Op 11 september jl. heb ik bestuurlijk overleg gehad met vertegenwoordigers van Greenport Holland en Greenport Holland Overheden over herstructurering van de glastuinbouw. Het bedrijfsleven heeft aangegeven dat het noodzakelijk is om te komen tot een structurele versterking van de glastuinbouw. Dat is ook een voorwaarde om de ruimtelijke herstructurering op gang te krijgen. Dit wordt ondersteund door de hierbij betrokken overheden. In het licht van de boycot door Rusland is dat nog urgenter geworden. Het bedrijfsleven geeft aan dat marktgerichte initiatieven, het realiseren van meer toegevoegde waarde en versterking van de afzetstructuur cruciaal zijn voor versterking van de sector. Het bedrijfsleven neemt daarin initiatief op dit moment.

Ik onderschrijf vanuit de beleidsbrief tuinbouw (Kamerstuk 32 627, nr. 14) de geschetste noodzaak en wacht de verdere uitwerking af. In de tuinbouwbrief heb ik aangegeven het behoud en de versterking van de tuinbouw als wereldspeler te faciliteren. Daartoe zet ik onder andere in op:

  • Ontwikkeling van nieuwe markten; daarvoor pleeg ik volop inspanningen en nu nog extra als gevolg van de boycot, zoals ik u recent heb laten weten (Kamerstuk 21 501-32, nrs. 802 en 803).

  • Programma keteninnovatie tuinbouw; er is door de Kamer van Koophandel een programma ontwikkeld. Bedrijven die gezamenlijk productinnovaties in de keten willen organiseren, kunnen ondersteuning krijgen. Ik heb het bedrijfsleven opgeroepen om daarin ook met nieuwe marktconcepten voor duurzaamheidsinitiatieven aan de slag te gaan. Binnenkort zal ik het programma lanceren.

  • Garantstelling Marktintroductie Innovaties; hiermee kunnen bedrijven die een systeeminnovatie in de markt willen zetten een duwtje krijgen. Voorzien wordt de regeling per 1 januari 2015 open te stellen.

Het bedrijfsleven heeft diverse initiatieven en regelingen ten behoeve van de modernisering van het teeltareaal in de provincies geïnventariseerd. Hieruit blijkt dat er veel gebeurt in de regio’s. Ik steun het project Duurzame Modernisering Teeltareaal dat door bedrijfsleven en overheden is gestart.

Betrokken partijen constateren echter dat een nieuwe impuls nodig is. Voor het op gang brengen van ruimtelijke herstructurering is investeringsbereidheid en -capaciteit van individuele ondernemers nodig. De structuurversterking waar het bedrijfsleven nu aan werkt is cruciaal daarvoor.

Zoals ik in de tuinbouwbrief heb aangegeven zijn, gezien de decentralisatieafspraken, provincies en gemeenten – samen met het tuinbouwbedrijfsleven – verantwoordelijk voor de aanpak van de ruimtelijke herstructurering van de glastuinbouw. De noodzakelijke landelijke afstemming daarin is aan de betrokken partijen zelf. Ik heb aangegeven dat het niet passend is dat het Rijk daar regie op neemt. Wel ben ik bereid om uitwisseling van slimme ideeën voor gebiedsontwikkeling te faciliteren en zal dat op een geschikt moment, in overleg met betrokken overheden en bedrijfsleven, organiseren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven