32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking

Nr. 124 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 april 2013

Graag reageer ik op het verzoek van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 maart 2013 inzake de kabinetsvisie op de post MDG ontwikkelingsagenda.

Op 22 januari 2013 is de Tweede Kamer per brief (Kamerstuk 32 605 nr. 120) geïnformeerd over de Nederlandse inzet in de post-2015 ontwikkelingsagenda. De afgelopen maanden heb ik actief bijgedragen aan het proces waarmee deze agenda tot stand komt, binnen Nederland, in de Europese Unie en op internationaal vlak. Ik werk hierbij samen met mijn collega’s in het kabinet, met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Samen met deze partners moet de nieuwe ontwikkelingsagenda immers worden vormgegeven en uitgevoerd. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van verschillende ondernomen activiteiten de afgelopen tijd.

  • Binnen Nederland wordt actief geconsulteerd ten behoeve van de nieuwe ontwikkelingsagenda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde op 18 februari jl. samen met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, gendergelijkheid, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) een bijeenkomst op expertniveau. Ook waren mijn medewerkers en ik betrokken bij verschillende consultaties van het bedrijfsleven, NGO’s, jongeren, diaspora organisaties en kennisinstellingen over de post-2015 agenda.

  • Nederland draagt actief bij aan de mondiale thematische consultaties over de nieuwe ontwikkelingsagenda. Nederland organiseerde de mondiale consultatie over water in de post-2015 agenda in samenwerking met UN Water, UNICEF, Jordanië, Liberia, Mozambique en Zwitserland. De afsluitende waterconferentie in Den Haag op 21 en 22 maart jl. toonde het Nederlandse leiderschap op dit thema. Nederland pleitte op deze conferentie voor een water-zekere wereld voor iedereen. Ik was op 19 februari bij de afsluitende bijeenkomst van de Inequalities-consultatie in Kopenhagen, waar ik onder andere het belang van gendergelijkheid en SRGR in de post-2015 agenda heb benadrukt. Ook vroeg ik daar aandacht voor veiligheid en rechtsorde bij het opstellen van een nieuw raamwerk. Nederland sloot ook aan bij internationale thematische consultaties over bevolking en migratie, veiligheid, milieu en duurzaamheid, en voedselzekerheid.

  • Het High-Level Panel, dat in juli 2012 door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (SGVN) werd gevraagd om een advies over de nieuwe ontwikkelingsagenda, zal eind mei haar rapport uitbrengen. Na eerdere panelbijeenkomsten in Londen (november 2012) en Monrovia (30 jan.-1 feb. 2013) kwam dit panel 25-27 maart bijeen op Bali voor besprekingen van haar advies. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima sprak daar in haar VN-hoedanigheid (Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development) het High Level Panel toe over «inclusive finance for development». Nederland was gevraagd als moderator op te treden bij een consultatiesessie met overheden tijdens de panelbijeenkomst. Ik hoop op een concreet en ambitieus High-Level Panel rapport, dat een goede inhoudelijke basis voor het vervolgproces biedt.

  • Naar aanleiding van de Rio+20 conferentie in juni 2012, is een intergouvernementele VN-werkgroep ingesteld die een advies over duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) gaat formuleren. Nederland trekt in deze werkgroep samen met Australië en het Verenigd Koninkrijk op en deelt met hen een zetel. Op 14 maart 2013 kwam deze werkgroep voor de eerste keer bijeen. De komende tijd zal deze werkgroep naar verwachting bijna maandelijks bijeenkomen om in 2014 tot een rapport te komen.

De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ontving op 5 april een BNC-fiche met de Kabinetsappreciatie van de mededeling van de Europese Commissie «Een waardig leven voor iedereen» (d.d. 27 februari jl.) (Kamerstuk 22 112, nr. 1598). Op verzoek van deze commissie volgt ook een ambtelijke technische briefing over deze mededeling.

Zoals ik de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling heb toegezegd, zal een nadere Nederlandse visie ten aanzien van de nieuwe ontwikkelingsagenda na 2015 volgen na publicatie van High-Level Panel rapport eind mei.

Ik ga ervan uit dat ik hiermee aan uw verzoek tegemoet kom.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven