32 123 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

Nr. 136 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juli 2010

Met deze brief informeer ik u over wijzigingen in het project Verwerving Precision Guided Munition (PGM) voor de pantserhouwitser PzH 2000. De Kamer is eerder over de behoeftestelling van dit project geïnformeerd met de A-brief van 7 april 2008 (Kamerstuk 31 200 X, nr. 104). Vragen van de vaste commissie voor Defensie over deze A-brief zijn beantwoord op 10 juni 2008 (Kamerstuk 31 200 X, nr. 123). De uitvoering van dit project heb ik na de bespreking tijdens het algemeen overleg Materieel van 1 oktober 2008 in mandatering gegeven aan de directeur van de Defensie Materieel Organisatie.

De aanvankelijke behoefte.

De PzH 2000 kan in hoog tempo en nauwkeurig granaten verschieten over een afstand tot 40 kilometer. De effectiviteit en de doelmatigheid van dit wapensysteem worden verder vergroot door het gebruik van precisiemunitie. Met precisiemunitie zijn er minder granaten nodig om een doel uit te schakelen waardoor het risico van ongewenste nevenschade afneemt. De verwerving van precisiemunitie draagt daarom bij tot een gecontroleerde, effectieve inzet van militair vermogen.

De behoefte aan precisiemunitie voor de PzH2000 bestaat uit twee munitiesoorten: Laser Guided Projectiles (LGP) en Course Correcting Fuses (CCF). Een LGP is een granaat die met een laser naar het doel kan worden geleid. Het doel moet door een waarnemer worden aangestraald met een Laser Target Designator (LTD). Bepaalde omstandigheden, zoals slecht weer, kunnen het gebruik van een LGP beperken. In dergelijke omstandigheden is het gebruik van een granaat die is voorzien van een CCF een goed alternatief. Een CCF is minder nauwkeurig dan een LGP maar goedkoper. Daarnaast maakt een CCF het mogelijk van de reeds aangeschafte, verbeterde, conventionele 155 mm granaat een precisiegranaat te maken. Zo wordt kapitaalvernietiging voorkomen.

In de A-brief van 2008 is uiteengezet dat beide munitiesoorten waarschijnlijk niet gelijktijdig kunnen worden verworven. In 2008 was voorzien dat de verwervingsvoorbereiding voor CCF zou zijn voltooid in 2009 en dat deze munitie in 2011 beschikbaar zou zijn. Voor LGP zou de verwervingsvoorbereiding in 2011 zijn voltooid en de verwerving in 2012.

Resultaten van de marktverkenning

Tijdens de marktverkenning is gebleken dat er geen LGP-munitie beschikbaar of in ontwikkeling is die voldoet aan de projecteisen. Er zijn wel geleidemunitiesoorten in ontwikkeling die gebruik maken van andere geleidingsmiddelen dan laser. Deze ontwikkelingen verkeren echter in een dusdanig vroeg stadium dat verdere studie momenteel nog niet zinvol is.

Daarnaast is uit de marktverkenning gebleken dat CCF voor de PzH 2000 pas in 2013 kan worden geleverd en dat het beschikbare budget niet toereikend is om aan de kwantitatieve behoefte te voldoen. Tijdens de lopende missie in Afghanistan is gebleken dat het verbruik van munitie door de PzH 2000 lager is dan aanvankelijk was geschat. Op grond van de ervaringen in Afghanistan en de resultaten van de marktverkenning is het aantal te verwerven CCF dan ook verlaagd.

Om deze redenen heb ik besloten de precisiemunitie in twee deelprojecten te verwerven en de Kamer per deelproject te informeren. Het eerste deelproject betreft de verwerving van de geleidemunitiesoorten die nog worden ontwikkeld en het tweede deelproject betreft de verwerving van CCF. Het totale projectbudget en de kosten per deelproject zijn ongewijzigd.

Ten slotte

De informatie over de wapenvoorraden van Defensie is gerubriceerd. De bijgaande brief bevat informatie over het aantal te verwerven CCF en is om die reden gerubriceerd als Staatsgeheim Confidentieel.1 Ook is in deze brief informatie over het budget opgenomen die met het oog op de onderhandelingspositie van Defensie is gerubriceerd als commercieel vertrouwelijk.

De minister van Defensie,

E. van Middelkoop


XNoot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven