31 497 Passend onderwijs

Nr. 120 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 februari 2014

In het artikel van Trouw van 6 februari 2014 staat dat het «klachten regent» bij het Steunpunt Passend Onderwijs van ouders die worden doorverwezen naar het speciaal onderwijs voor hun kinderen. Naar aanleiding hiervan vraagt u mij een brief.

Aan het steunpunt passend onderwijs voor ouders heb ik meer informatie gevraagd over de quote in het betreffende artikel. Bij het steunpunt wordt het aantal contactmomenten, de afzender, het thema, etc. geregistreerd. Maar, uit de informatie die ik heb ontvangen blijkt niet dat het klachten regent en dat er meer kinderen verwezen worden naar het speciaal onderwijs. Ook de eerste stand van de groeitelling voor het speciaal onderwijs op 16 januari jl. wijst daar niet op. De stand van de telling op die datum is vergelijkbaar met andere jaren.

Het steunpunt is een voortzetting van de 5010-lijn voor ouders met vragen over passend onderwijs. Al jaren kunnen ouders terecht bij deze advies- en informatielijn. In de afgelopen periode er zijn 820 contacten geregistreerd. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode iets meer dan 700. Het steunpunt voorziet dan ook in een behoefte. De vragen die binnenkomen zijn heel divers en betreffen zowel algemene vragen als vragen over de specifieke situatie van een kind. Uit de informatie kan niet worden afgeleid dat er meer kinderen worden verwezen naar het speciaal onderwijs. Wel signaleren de vertegenwoordigers van het steunpunt dat veel scholen al wel informatie kunnen geven over passend onderwijs in het algemeen maar dat zij vaak nog niet kunnen aangeven hoe de ondersteuning voor een kind er concreet uit zal zien.

Dat sluit aan bij het centrale thema in het algemeen overleg in december over passend onderwijs, namelijk de mate waarin scholen en ouders zijn geïnformeerd over en betrokken bij de invoering van passend onderwijs. Ik heb u toen geïnformeerd over de intensivering van het invoeringsprogramma en heb u toegezegd een monitor uit te voeren naar de mate waarin scholen en ouders zijn geïnformeerd over en betrokken bij de invoering. Samen met de PO-Raad en VO-raad, met de vak- en ouderorganisaties heb ik de monitor uitgewerkt. Op basis van de stand op 14 februari kan worden geconcludeerd dat de respons hoog is, zeker van de kant van ouders. Er hebben al bijna 39.000 ouders meegedaan, dat is ruim een derde van aangeschreven ouders. Ook hebben ruim 1.000 directeuren (bijna een kwart van de aangeschreven directeuren) en ongeveer 5.500 personeelsleden van ruim 1.000 vestigingen de monitor ingevuld.

Uit de monitor kan een landelijk beeld worden geschetst en de stand per samenwerkingsverband. Hierdoor is het mogelijk samenwerkingsverbanden waar ouders en leraren nog onvoldoende geïnformeerd en betrokken zijn hierop aan te spreken. De verschillende organisaties en OCW hebben een aanbod om deze samenwerkingsverbanden te ondersteunen. Naar verwachting zijn vanaf volgende week de eerste resultaten per samenwerkingsverband beschikbaar en worden deze teruggekoppeld aan de samenwerkingsverbanden. In april wordt een tweede meting van de monitor gedaan om vast te stellen hoe de informatievoorziening richting scholen en ouders zich ontwikkelt. Eind maart stuur ik u een rapportage met een complete analyse van alle resultaten van de monitor.

Het is goed om te zien dat er ook al veel goede voorbeelden zijn. Zoals de website met schoolprofielen in Rotterdam, genoemd in het artikel. Ook in Utrecht wordt veel gedaan aan het informeren en betrekken van ouders. In Utrecht is passend onderwijs op 1 augustus 2013 al gestart. De scholen en het samenwerkingsverband zorgen er daar nu al voor dat alle leerlingen een passende plek krijgen. Net als vorig jaar, organiseert het samenwerkingsverband ook dit jaar speciale bijeenkomsten voor ouders met een kind waarvan de overstap naar het voortgezet onderwijs extra aandacht vraagt. Naar aanleiding van het artikel heeft het samenwerkingsverband met de betrokken ouders gesproken over hun ervaringen tijdens de kennismakingsbezoeken op scholen voor voortgezet onderwijs. Van de 4 scholen waar de ouders langs zijn geweest zijn hebben zij bij één school een negatieve ervaring opgedaan. De tips die de ouders gaven hebben geleid tot een aanvulling in de informatievoorziening aan ouders over de schoolloopbaan en passend onderwijs, in de vorm van een ouderpool. Deze goede voorbeelden worden gedeeld met de andere samenwerkingsverbanden.

Verder heb ik inmiddels 160.000 brochures voor leraren naar de scholen gestuurd en is de brochure voor ouders recent geactualiseerd. Ook is de informatieverspreiding via verschillende media, waaronder twitter geïntensiveerd en organiseer ik samen met 20 andere organisaties, waaronder de raden, de vak- en ouderorganisatie de Week van passend onderwijs. Het doel van de Week is om het gesprek over passend onderwijs op de werkvloer te stimuleren. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.passendonderwijs.nl.

Uit de analyse die ik heb gedaan naar aanleiding van het artikel, blijkt niet dat het klachten regent. Wel wordt de noodzaak bevestigd van de intensivering van de informatievoorziening over passend onderwijs aan scholen en ouders die ik al eerder in gang heb gezet. Daar ga ik samen met de onderwijsorganisaties mee door.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven