30 872 Landelijk afvalbeheerplan

28 694 Verpakkingsbeleid

Nr. 272 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 februari 2022

Op 19 januari jl. heeft u mij verzocht om een reactie op een brief van Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) van 12 januari jl. Om het inleveren van drankblikjes met statiegeld zo makkelijk mogelijk te maken en een zo hoog mogelijke inzameling te realiseren, stelt MVN in haar brief dat een hoger aantal inzamelpunten nodig is dan nu is voorzien. Dit zou volgens MVN kunnen worden gerealiseerd door een innameplicht voor alle verkooppunten.

Met het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen van 30 april 2021 (Kamerstuk 28 694, nr. 146) zijn producenten wettelijk verantwoordelijk gesteld voor het opzetten van een landelijk statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen (zijnde «drankblikjes»). Het systeem moet uiterlijk 31 december 2022 operationeel zijn en uiterlijk 2024 90% van de metalen drankverpakkingen innemen. Hiertoe is door Stichting Afvalfonds Verpakkingen, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld.

In de Kamerbrief van 14 december 2021 is mijn ambtsvoorganger ingegaan op het voorstel van het verpakkende bedrijfsleven (Kamerstukken 30 872 en 28 694, nr. 270). In deze brief is benadrukt dat het statiegeldsysteem de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven is en dat het daarmee ook aan producenten en supermarkten gezamenlijk is om locaties te kiezen waarmee een fijnmazig en landelijk dekkend statiegeldsysteem ontstaat, waarmee de wettelijk vastgelegde doelstelling gehaald wordt. Op basis van dit plan van aanpak is in de Kamerbrief het vertrouwen uitgesproken dat producenten en supermarkten doordrongen zijn van de noodzaak en wettelijke verantwoordelijkheid voor een robuust en goedwerkend statiegeldsysteem en dat zij zich in gezamenlijkheid en met duidelijke intenties inzetten om hiertoe te komen. Ik zie in de brief van MVN geen aanleiding dit standpunt te herzien.

In de brief stelt MVN o.a. voor om een innameverplichting voor alle verkooppunten in het Besluit op te nemen, waaronder, naast supermarkten, ook o.a. kiosken, bioscopen en cafetaria’s, omdat het voorgestelde systeem in de ogen van MVN niet leidt tot het halen van de wettelijke doelstelling. Ik onderstreep dat het de wettelijke verantwoordelijkheid is van producenten en supermarkten om het gestelde doel te halen. Zij zullen daartoe afspraken moeten maken met alle betrokkenen in de keten. Het voorstel de verantwoordelijkheid voor een landelijk statiegeldsysteem deels weg te halen bij producenten en te beleggen bij verkooppunten waaronder kiosken, bioscopen en/of cafetaria’s, past daar in mijn ogen niet in en zou bovendien leiden tot een onduidelijke rolverdeling en een verwatering van de verantwoordelijkheden.

Het statiegeldsysteem voor drankblikjes moet uiterlijk 31 december 2022 operationeel zijn. In aanloop naar 31 december 2022 blijf ik met het verpakkende bedrijfsleven in gesprek over de voortgang van de inrichting en operationalisering van het systeem.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven