30 825 Ecologische hoofdstructuur

Nr. 206 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2013

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Infrastructuur & Milieu, de zesde voortgangsrapportage van het Groot Project Ecologische Hoofdstructuur (EHS) aan1.

Deze rapportage heeft betrekking op het jaar 2012. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het besluit van Tweede Kamer van 26 april 2007 om de EHS aan te wijzen als groot project (Kamerstuk 30 825, nr. 5).

Voor de voortgang van de EHS in 2012 is gebruik gemaakt van de rapportage Natuurmeting op Kaart met peildata 1 januari 2012 en 1 januari 2013. Deze informatie is aangevuld met gegevens (voortgang en bestedingen) van uitvoerende organisaties, zoals Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied (DLG), Dienst Regelingen (DR) en Rijkswaterstaat.

Informatie over de ecologische effecten van het beleid is grotendeels gebaseerd op de Balans voor de Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die tweejaarlijks wordt uitgegeven en op 24 september 2012 aan de Minister van Infrastructuur en Milieu is aangeboden.

De belangrijkste bevindingen zijn hieronder opgenomen.

  • Uit de voortgangscijfers blijkt dat in 2012, evenals in 2011, een aanzienlijke oppervlakte voor natuur, namelijk bijna 5.200 ha is ingericht binnen de grenzen van de huidige EHS. Dit is positief in het licht van de in het Natuurpact opgenomen ambitie om in de periode 2011–2027 80.000 ha in te richten.

  • De oppervlakte natuur in beheer (binnen en buiten de EHS) is in 2012 met 3.445 ha toegenomen.

  • In 2012 zijn 9 knelpunten tussen natuurgebieden en infrastructuur opgelost. Van de 215 in totaal op te lossen knelpunten zijn daarmee op 1 januari 2013 68 knelpunten geheel opgelost en 56 gedeeltelijk opgelost.

  • Sinds de introductie van de EHS in 1990 is de Nederlandse natuur er gemiddeld genomen op vooruit gegaan. Dat geldt zowel voor het areaal, de milieudruk en de kwaliteit als voor de onderlinge samenhang van de natuurgebieden. Dat is echter in veel gevallen nog niet voldoende om de natuur duurzaam in stand te houden en om de internationale biodiversiteitdoelen te bereiken. Blijvende en gerichte aandacht om de biodiversiteit te verbeteren blijft daarom nodig. De ambitie van dit kabinet om te komen tot een robuust netwerk van natuurgebieden, het Natuurnetwerk Nederland, draagt wezenlijk aan bij.

Met het Natuurpact is de aanduiding Ecologische Hoofdstructuur veranderd in Natuurnetwerk Nederland.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven