30 825 Ecologische hoofdstructuur

Nr. 178 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2012

Hierbij reageer ik op het verzoek van de heer Grashoff (GroenLinks) om in te gaan op de stand van de otter in Nederland. Verder vraagt hij om daarbij een relatie te leggen met de bezuinigingen op natuur en om toezending van het rapport van Alterra over de otter.

Het lijkt goed te gaan met de otterpopulatie in noordwest Overijssel en zuid Friesland. Na het uitsterven van de otter in Nederland in 1988 zijn vanaf de start van het Herintroductieprogramma Otter in 2002 ruim 30 otters uitgezet in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Door jaarlijkse aanwas is er inmiddels een populatie ontstaan die zich stabiliseert op 55–60 volwassen exemplaren, waarmee het uitzetgebied volledig is bezet. Ook buiten het gebied worden de laatste jaren geregeld otters waargenomen. En hoewel er geen goed landelijk beeld is van de verspreiding, zijn er aanwijzingen dat de otter zich op verschillende plaatsen buiten het uitzetgebied heeft gevestigd. Hiermee is het doel van het herintroductieproject bereikt: de otter is terug in Nederland.

Onlangs heeft Alterra Wageningen – op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie – een rapport uitgebracht dat ingaat op de status van de Nederlandse otterpopulatie na de herintroductie («Status van de Nederlandse otterpopulatie na herintroductie, kansen voor duurzame instandhouding en risico’s van uitsterven» – Wageningen 2012). Vanuit uw Kamer is gevraagd om dit rapport toe te sturen. Dat doe ik hierbij.1

In het Alterra-rapport worden maatregelen voorgesteld die zouden kunnen worden genomen. Ik beraad mij momenteel op de van rijkswege te ondernemen stappen om de otterpopulatie duurzaam in stand te houden. Hierover zal ik uw Kamer berichten.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven