29 689
Herziening Zorgstelsel

19 637
Vreemdelingenbeleid

29 484
Interculturalisatie van de gezondheidszorg

nr. 151
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 augustus 2007

Op 25 januari jl. hebben de commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Justitie verzocht om geïnformeerd te worden over:

• de stand van de medische zorg na de opzegging van raamovereenkomst tussen het COA en GGD Nederland en;

• de achtergrond waarop deze raamovereenkomst tot stand is gekomen.

In dat kader bericht ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als volgt.

De stand van de medische zorg vanaf 2007

Bij brief van de Minister van VWS van 19 februari jongstleden1 is u gemeld dat het COA de overeenkomst met GGD Nederland en de zeven MOA (Medische Opvang Asielzoekers) stichtingen over de medische zorg voor asielzoekers heeft opgezegd. De afspraken uit de overeenkomst lopen nog door tot 1 januari 2009. Gedurende deze opzegtermijn veranderen de werkzaamheden van de GGD-medewerkers van de MOA niet; de kwaliteit en de beschikbaarheid van de medische zorg voor asielzoekers blijven gewaarborgd.

In aanvulling hierop kan ik u melden dat in de raamovereenkomst tussen het COA en GGD Nederland een aantal waarborgen zijn opgenomen om de continuïteit van de zorg aan asielzoekers te garanderen.

Ten eerste kent de overeenkomst de hiervoor reeds genoemde opzegtermijn van twee jaar, gedurende welke de GGD-en gehouden zijn om de zorg voor asielzoekers te verlenen en het COA gehouden is die zorg te financieren. Dit is neergelegd in artikel 9 van de raamovereenkomst.

Ten tweede kent de overeenkomst een bepaling met betrekking tot een zogeheten garantieconsortium. Dit consortium bestaat uit een aantal GGD-en die zich ertoe hebben verplicht om landelijke dekking van de zorg voor asielzoekers te verzorgen als een andere GGD in een bepaalde regio daarin tekort schiet. Dit is neergelegd in artikel 7 van de raamovereenkomst. Dit garantieconsortium blijft gedurende de opzegtermijn onverkort gehouden om in haar verplichtingen te voorzien.

Er is aldus voldoende gewaarborgd dat de zorg voor asielzoekers in 2007 en 2008 op exact dezelfde wijze blijft plaatsvinden als die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

De totstandkoming van de raamovereenkomst

De raamovereenkomst tussen COA en GGD Nederland is op 1 januari 2000 in werking getreden. De overeenkomst is tot stand gekomen in de situatie waarin het – zoals thans – staand beleid was dat de zorg voor asielzoekers als reguliere zorg werd beschouwd. De overeenkomst bevat afspraken over de reguliere taken van de openbare gezondheidszorg, zoals jeugdgezondheidszorg, gezondheidsvoorlichting en vaccinaties. Deze (GGD) taken zijn bij de MOA stichtingen belegd, om de gemeenten te vrijwaren van de kosten die gevolg kunnen zijn van de fluctuaties in aantallen asielzoekers die gebruik maken van de (medische) opvang.

De overeenkomst bevat verder afspraken over de toegeleiding naar de huisartsenzorg. In de periode van totstandkoming werd een gebrek aan huisartsen voorzien. Binnen deze context stelden de huisartsen als voorwaarde voor de acceptatie van asielzoekers als patiënt van de huisartsenzorg, dat er binnen de opvang zorg zou worden gedragen voor een voorlichtingsfunctie naar asielzoekers over het Nederlandse zorgbestel en de rol van de huisarts daarbinnen. Voor deze functie werd een praktijkverpleegkundige aangesteld, die een dienstverband kreeg bij één van de MOA stichtingen, maar inhoudelijk werd aangestuurd door de huisarts. Bij deze functionaris werd ook de coördinatie van zorg en een toegeleidingsfunctie belegd, opdat de asielzoeker voor zijn klacht naar de juiste zorgverlener zou worden doorgeleid.

Ik reken erop dat u hiermee voldoende geïnformeerd bent.

De staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak


XNoot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2006–2007, 29 689 enz., nr. 130.

Naar boven