29 628 Politie

Nr. 1125 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 oktober 2022

Zoals vermeld in mijn beleidsreactie op het eindadvies van de commissie Schneiders1 heb ik de korpschef gevraagd om mij uiterlijk 1 oktober 2022 een uitgewerkt transitieplan voor de Landelijke Eenheid aan te bieden. Met deze brief informeer ik uw Kamer dat de korpsleiding mij per bijgevoegde brief heeft laten weten dat het transitieplan op dit moment nog niet kan worden aangeboden.

In mijn beleidsreactie schreef ik dat de transitie van de Landelijke Eenheid een grote opgave is en dat rekening moet worden gehouden met het absorptievermogen van de politie. Er moet een beheerst transitietraject worden ingezet. Dat betekent dat niet alles tegelijk kan en dat een stapsgewijze aanpak nodig is. Tevens heb ik de korpschef gevraagd aan te geven welke ambities gerealiseerd kunnen worden binnen het beschikbare financiële kader.

Ik vind het belangrijk dat er eerst ingrepen worden gedaan ten aanzien van de werkcultuur en het leiderschap en dat het fundament wordt gelegd voor de doorontwikkeling van twee nieuwe landelijke eenheden. Ook de commissie Schneiders heeft ervoor gepleit eerst deze ingrepen te doen om de basis te leggen voor doorontwikkeling naar twee landelijke eenheden. De politie heeft een concept-transitieplan gemaakt voor het uitvoeren van voorgenoemde maatregelen en het realiseren van de ambities ten aanzien van de aanbevelingen van de commissie Schneiders.

In overleg met de korpsleiding heb ik geconstateerd dat het huidige financiële kader de volledige realisatie van dit conceptplan niet toelaat. Voor de transitie van de Landelijke Eenheid heb ik in mijn beleidsreactie reeds € 20 miljoen toegezegd. In overleg met de korpsleiding heb ik afgesproken dat deze middelen zullen worden gebruikt voor ingrepen in de werkcultuur en het leiderschap en het leggen van een stevig en veilig fundament voor de doorontwikkeling naar twee landelijke eenheden. Daarbovenop wordt ten behoeve van een eerste betekenisvolle stap in het realiseren van verdere ambities gekeken naar aanvullende middelen binnen de beschikbare kaders van de begroting van mijn departement. Ik neem er kennis van dat de korpsleiding in bijgevoegde brief constateert dat additionele (financiële) middelen nodig zullen zijn om alle ambities ten aanzien van alle aanbevelingen van de commissie Schneiders te verwezenlijken. Hier zullen in de toekomst nadere keuzes over moeten worden gemaakt.

Het nader tot elkaar brengen van het beschikbare financiële kader en het transitieplan vraagt om hernieuwde afwegingen. De korpsleiding heeft mij laten weten dat hier enkele weken voor nodig zijn. Gelet op de complexiteit van de transitie van de Landelijke Eenheid heb ik hier begrip voor. Het is belangrijk dat er een goede start wordt gemaakt en dat er bij aanvang van het transitietraject volledige helderheid is over de reikwijdte van de transitie, de aanpak, de maatregelen en het tijdspad. Zo zorgen we ervoor dat medewerkers op de kortst mogelijke termijn verbetering gaan voelen.

Zodra ik het transitieplan heb ik ontvangen zal ik de commissie Schneiders vragen mij te adviseren over de kwaliteit en haalbaarheid van het transitieplan en de daarin opgenomen tijdlijnen, zoals ik eerder heb gemeld in mijn beleidsreactie. Na ontvangst van het advies de commissie Schneiders zal ik uw Kamer informeren over het transitieplan.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Kamerstuk 29 628, nr. 1101

Naar boven