26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1005 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2023

Uw Commissie heeft mij per brief van 20 maart 2023 verzocht aan te geven op welke wijze uitvoering wordt gegeven aan de motie van het lid Kathmann c.s. over een integraal plan voor duurzame digitalisering (Kamerstuk 36 200 VII, nr. 71) en welke tijdlijn daarbij wordt aangehouden.

Ik kan u hierover als volgt informeren. Belangrijk voor de onderbouwing van het integraal plan voor duurzame digitalisering is het laten uitvoeren van twee onderzoeken naar enerzijds de impact van digitalisering op het klimaat (de bijdrage van de digitale sector aan emissies) en anderzijds de bijdrage van digitalisering aan de Nederlandse verduurzamingsopgave. Deze onderzoeken zijn uitgezet en worden rond de zomer opgeleverd. Na het zomerreces zal ik uw Kamer informeren over de uitkomsten van de onderzoeken en mijn eerste reactie daarop.

Parallel aan de onderzoeken die uitgezet zijn, ben ik in nauw contact met de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering en andere stakeholders om zicht te krijgen op wat de sector zelf al doet en nog verder kan doen. Er zullen in dit kader in de loop van het jaar ook strategische sessies met de digitale sector worden georganiseerd die meer inzicht dienen te verschaffen in de lopende initiatieven en hoe deze te versterken.

Zowel de onderzoeken als de bijdrage die de digitale sector en andere betrokken partijen kunnen leveren, zullen belangrijke bouwblokken zijn van het integraal plan. De rol die de overheid kan spelen neem ik hierin ook mee. Mijn streven is het integraal plan in het vierde kwartaal van dit jaar, voor het kerstreces, af te ronden en naar de Kamer te sturen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven