21 501-28 Defensieraad

31 702 Staat van de Europese Unie 2008–2009

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE, EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 mei 2010

Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken delen wij u mede dat Nederland twee Nederlandse mijnenjagers zal inzetten in een door het Europees Agentschap voor beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (Frontex) gecoördineerde gezamenlijke operatie INDALO in de Middellandse Zee in de zomer van 2010. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties door de inzet van onder andere Nederlandse grensbewakingsbeambten. Naast de Nederlandse inzet zullen ook andere lidstaten een bijdrage leveren aan deze gezamenlijke operatie, waaronder Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Slowakije en België.

Bij brief van 10 juli 2009 aan het National Frontex Point of Contact of the Netherlands, heeft Frontex Nederland verzocht de mogelijkheid te onderzoeken om een marineschip ter beschikking te stellen voor activiteiten ten behoeve van operatie INDALO in 2010.

Het operatieconcept van INDALO is erop gericht zo vroeg mogelijk vaartuigen met migranten te detecteren met maritieme en vliegende eenheden. Op volle zee zullen eenheden waarnemings- en rapportagetaken (surveilleren, detecteren, volgen en rapporteren) uitvoeren. Na detectie van een verdacht vaartuig worden de Spaanse autoriteiten (Guardia Civil) geïnformeerd. Het vaartuig kan worden gevolgd tot de Guardia Civil ter plaatse is om het vaartuig binnen de territoriale wateren daadwerkelijk te onderscheppen, te inspecteren en te begeleiden naar een Spaanse haven. Indien noodzakelijk neemt de Guardia Civil de migranten die trachten illegaal Spanje te bereiken aan boord.

Na overleg tussen Nederland, Spanje en Frontex over de wijze waarop inzet van Nederland vorm zou kunnen krijgen, hebben wij besloten tot inzet van twee Alkmaarklasse mijnenbestrijdingsvaartuigen. Deze marineschepen zullen worden ingezet op volle zee tussen Spanje en Marokko en Algerije en buiten de aansluitende zone van deze landen. De beide eenheden zijn beschikbaar voor operatie INDALO van 7 juni 2010 tot 1 juli 2010. De Nederlandse schepen worden op volle zee ingezet voor waarnemings- en rapportagetaken. De internationale verplichtingen voor schippers inzake opsporing en redding van drenkelingen op zee worden uiteraard nageleefd. De Nederlandse schepen staan te allen tijde onder commando van de Commandant der Strijdkrachten en zullen worden voorzien van een nationale geweldsinstructie op grond van noodweer, die past bij de uit te voeren taken.

In het operationeel plan voor INDALO is vastgelegd dat Spanje verantwoordelijk is voor ontscheping en eventuele migratierechtelijke procedures indien de Nederlandse marineschepen, in lijn met internationale regelgeving, personen aan boord moeten nemen (bijvoorbeeld drenkelingen in een situatie waar sprake is van Search and Rescue); alle internationaal-rechtelijke bepalingen die in dit kader van belang zijn, waaronder het recht op toegang tot bescherming, zullen door Spanje worden nageleefd.

Op 11 november 2008 is door uw Kamer de motie Van Baalen (31 702, nr. 8) aangenomen, die de regering oproept «In Europees verband te bevorderen dat de belemmeringen op het leveren van een Nederlandse operationele bijdrage aan Frontex in de vorm van de inzet van een fregat, zo spoedig mogelijk worden weggenomen.» Met inzet van de twee mijnenjagers in het kader van Frontex-operatie INDALO geeft de regering gevolg aan de wens van uw Kamer om een materiële bijdrage te leveren aan een gezamenlijke Frontex-operatie.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

De minister van Defensie,

E. van Middelkoop

Naar boven