21 501-20 Europese Raad

Nr. 1004 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 september 2015

Uw commissie voor Europese Zaken deed het verzoek tot een technische briefing inzake het «Five Presidents’ Report» over de Economische en Monetaire Unie. De gespreksonderwerpen die voor deze technische briefing door de leden van de commissie zijn gesuggereerd zijn echter naar mijn oordeel vooral politiek van aard en vergen een gedachtewisseling op politiek niveau.

De aan uw Kamer gezonden brieven inzake het «Five Presidents’ Report» d.d. 23 juni (Kamerstuk 21 501-20, nr. 996) en 28 augustus jongstleden (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1003) geven de kabinetsappreciatie van het rapport weer. De Minister van Financiën en ik zijn uiteraard gaarne bereid in het licht van deze brieven op de door de leden gestelde vragen in te gaan bij de reguliere Algemene Overleggen ter voorbereiding op vergaderingen van de Raad.

Graag maak ik u er in dit kader op attent dat de Europese Commissie in de loop van dit najaar meer concrete voorstellen zal doen voor de korte termijn ontwikkeling van de EMU. Pas nadat deze voorstellen zijn gepresenteerd kan het kabinet verder haar standpunt bepalen op deze onderwerpen. Eventuele voorstellen voor de lange termijn worden niet voor 2017 verwacht, na evaluatie van de eerste fase zoals deze is beschreven in het rapport.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven