19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2911 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2022

Met de brief van 20 juni jl. hebben wij uw Kamer nader geïnformeerd over de activering van de structuur voor nationale crisisbesluitvorming naar aanleiding van de situatie in de migratieketen. In die brief is voorts aangegeven dat de MCCb afgelopen week in afstemming met medeoverheden heeft gesproken over plannen voor de middellange- en lange termijn en maatregelen voor de korte termijn. Middels deze brief informeren wij uw kamer, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie en Veiligheid, over de stand van zaken omtrent dit plan van aanpak.

Vanochtend is in het veiligheidsberaad wederom gesproken over het plan van aanpak. Daarin werd nogmaals duidelijk dat voor ons allemaal voorop staat dat er sprake is van een noodsituatie waarin we elkaar hard nodig hebben. De grote opgave waar we voor staan is een gezamenlijke. Door het Rijk wordt veel gevraagd van de medeoverheden. De inspanning die medeoverheden bereid zijn aan te gaan moet dan ook hand in hand gaan met maximale inspanning vanuit het Rijk. Het kabinet is de burgemeesters dankbaar dat zij bereid zijn actief hier een rol in op te pakken. Er is goede wil, maar er zijn ook terechte kanttekeningen geplaatst en een behoefte aan randvoorwaarden geuit. Daar zijn we volop mee aan de slag. U treft het plan van aanpak zoals vanochtend besproken in het veiligheidsberaad in de bijlage. In het overleg is in gezamenlijkheid vastgesteld dat de veiligheidsregio’s, medeoverheden, Rijk, COA andere betrokken partijen zich gezamenlijk voor deze aanpak zullen inspannen.

De plannen voor de middellange termijn hebben als primair doel om het systeem te stabiliseren. Concreet gaat het om maatregelen gericht op het realiseren van kwalitatief en kwantitatief voldoende asielopvangcapaciteit en een versnelling van (tijdelijke) huisvesting ten behoeve van uitgeplaatste vergunninghouders en andere doelgroepen.

De plannen voor de lange termijn hebben als primair doel om een effectief opvang- en huisvestingssysteem te realiseren met structureel voldoende opvang- en huisvestingscapaciteit.

Bij de bespreking van de maatregelen voor de korte termijn zijn in het bijzonder crisisnoodopvang en versnelling van de uitplaatsing van statushouders aan de orde gekomen, met als primair doel om te garanderen dat voldoende capaciteit beschikbaar is om opvang te bieden aan asielzoekers die Nederland binnenkomen voor asielbescherming.

Tot slot wil het kabinet benadrukken de voorzitters van de veiligheidsregio’s en de inliggende gemeenten zeer erkentelijk te zijn dat zij bereid zijn om in deze nationale crisis deze ongebruikelijke inspanning te leveren. Het kabinet is zich er terdege van bewust dat dit betekenis heeft voor de verhoudingen binnen het veiligheidsbestel. Naar aanleiding van het evaluatierapport Wet veiligheidsregio is mede op verzoek van uw Kamer een contourennota in voorbereiding. Het ligt in rede om bij het opstellen van deze contourennota nauw op te trekken met de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

Naar boven