19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2691 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 januari 2021

In de recente decemberuitgave van Vreemdelingenvisie, het online magazine van IND, COA en DT&V, is een artikel gepubliceerd over een homoseksueel koppel dat in Nederland asiel heeft gevraagd. Op een foto bij dit artikel zijn zij herkenbaar in beeld gebracht en worden daarnaast hun volledige namen en leeftijden genoemd. Uw Kamer heeft gevraagd geïnformeerd te worden over de gang van zaken rond deze publicatie en over de signalen dat de geïnterviewden zich niet bewust waren van de aard van de publicatie.

Feitelijk verloop

Het COA heeft betrokkenen benaderd in het kader van een artikel over de dagelijkse gang van zaken in AZC’s voor LHBTI-bewoners. Beide betrokkenen zijn op 23 oktober 2020 mondeling gevraagd of ze deel willen nemen en zijn hierbij geïnformeerd over het doel van het interview. Op 6 november 2020 zijn zij geïnterviewd en op 19 november 2020 is het artikel met een van beide betrokkenen doorgenomen en is er door hem mondeling toestemming verleend voor publicatie. Bij de totstandkoming van het artikel is nagelaten om te controleren wat de verblijfsstatus van betrokkenen is. Op 24 november 2020 vond de fotografie voor het artikel plaats en is er door beide betrokkenen schriftelijk toestemming verleend voor het publiceren van de foto’s. Gelet op het feit dat er mondelinge toestemming is verleend voor het publiceren van het artikel en de schriftelijke toestemming slechts betrekking had op de publicatie van de foto’s kan er gesteld worden dat de verleende toestemming niet ondubbelzinnig is.

Vervolgstappen

Hoewel de redactie van Vreemdelingenvisie zich heeft ingespannen om betrokkenen goed te informeren en betrokkenen vrijwillig hebben meegewerkt aan het interview, hebben betrokkenen na publicatie van het artikel toch bezwaar gemaakt. De redactie van de Vreemdelingenvisie heeft het artikel daarom verwijderd. Voorts is er een voorlopige melding van een datalek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een voorlopige melding van een datalek biedt de mogelijkheid om nader onderzoek te doen naar de gang van zaken.

Ongeacht de vraag of er volledige en ondubbelzinnige toestemming is verleend, is het niet wenselijk om op deze wijze te publiceren over asielzoekers in een procedure of waarvan de aanvraag is afgewezen. De redactie van de Vreemdelingenvisie zal daarom de bestaande waarborgen met betrekking tot publicaties over individuele asielzoekers aanscherpen.

Asielprocedure

Zoals u weet kan ik niet ingaan op individuele zaken en kan ik dus ook niets schrijven over eventuele gevolgen van deze publicatie voor de verblijfsrechtelijke status van geïnterviewden. Wel kan ik u in algemene zin mededelen dat bij de beoordeling van een asielaanvraag alle relevante feiten en omstandigheden betrokken worden, zoals aangedragen door de aanvrager.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven