19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2668 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 oktober 2020

Tijdens het AO Vreemdelingen- en Asielbeleid van 24 september jl. (Kamerstuk 19 637, nr. 2665) heb ik naar aanleiding van vragen van het lid Van Hul (PvdA) toegezegd uw Kamer nader te infomeren over de berichtgeving over de sluiting van twee opvangkampen op Lesbos. Met deze brief voldoe ik aan deze toezegging.

Het kabinet kan bevestigen dat de Griekse autoriteiten onlangs hebben aangekondigd voornemens te zijn om twee opvangkampen op Lesbos, te weten Kara Tepe en het veel kleinere Pikpa, voor eind 2020 te sluiten.

De aldaar verblijvende vluchtelingen en migranten zullen na de sluiting worden overgeplaatst naar het vasteland voor zover hun asielprocedure is afgerond of zij als kwetsbaar zijn aangemerkt. Naar ik heb begrepen worden in Pikpa in beginsel alleen kwetsbare groepen opgevangen. Zoals uw Kamer eerder bericht, is het staand beleid van de Griekse overheid om kwetsbare groepen van de Griekse eilanden over te plaatsen naar opvang op het vasteland. Overige bewoners van hogergenoemde opvangkampen, dus met name uit Kara Tepe, worden elders op het eiland opgevangen en dienen in beginsel aldaar de uitkomst van hun asielprocedure af te wachten.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven