19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2221 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 augustus 2016

Tijdens het VAO Vreemdelingen- en asielbeleid van 21 juni jl. (Handelingen II 2015/16, nr. 98, item 31) heb ik toegezegd uw Kamer nader te informeren over het proces van staande houden van gezinnen met minderjarige kinderen op de gezinslocaties. Met deze brief voldoe ik aan die toezegging.

In situaties waarin een vreemdeling niet zelfstandig vertrekt kan gedwongen vertrek aangewezen zijn. De overheid beschikt daartoe over verschillende bestuursrechtelijke dwangmiddelen, waarvan vreemdelingenbewaring het meest vergaande is. Vreemdelingenbewaring is een ultimum remedium en wordt zeer terughoudend toegepast. Dit geldt des te meer bij gezinnen met minderjarige kinderen. Vreemdelingenbewaring wordt alleen opgelegd als een lichter middel niet volstaat. In de maatregel tot inbewaringstelling moet gemotiveerd worden dat de bewaring van het gezin niet onredelijk bezwarend is. Indien aan alle voorwaarden voor inbewaringstelling voldaan is, wordt het gezin staande gehouden, meestal op de gezinslocatie, en overgebracht naar de Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) in Zeist. Vanuit de GGV kunnen de laatste zaken voor vertrek worden geregeld en kan het gezin zich op het vertrek voorbereiden. Het verblijf in de GGV duurt in beginsel maximaal twee weken.

Bij de inbewaringstelling van gezinnen met minderjarige kinderen is altijd aandacht voor de individuele situatie van het gezin en voor de gevolgen van de bewaring voor met name de minderjarige kinderen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) zorgt voor vervoer van het gezin naar de GGV. Dit gebeurt in minimaal beveiligde, neutrale voertuigen.

Om te voorkomen dat kinderen overdag uit hun klas gehaald moeten worden, wat voor zowel het kind zelf als de rest van de klas ingrijpend is, is het gebruikelijk om het gezin vroeg in de ochtend, meestal rond 7.00 uur, staande te houden. Daarnaast is rond deze tijd de kans groter dat het gehele gezin samen wordt aangetroffen. Om de eenheid van het gezin te waarborgen is het uitgangspunt bij de inbewaringstelling om het gehele gezin gezamenlijk over te brengen naar de GGV.

In verband met de beleving door in het bijzonder de kinderen, zijn de bij de inbewaringstelling betrokken ambtenaren zoveel mogelijk in burger gekleed, behalve de medewerkers van DV&O. Afhankelijk van onder meer het aantal gezinsleden maakt DV&O een inschatting hoeveel medewerkers er aanwezig moeten zijn bij het ophalen van een gezin. Uitgangspunt is dat er zo min mogelijk medewerkers van DV&O, DT&V en COA aanwezig zijn. Daarbij staat veiligheid van zowel het gezin als de medewerkers uiteraard voorop.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven