19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2122 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2016

Het Kabinet heeft besloten dat met ingang van heden de Koninklijke Marechaussee intensievere MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) zal uitvoeren aan de binnengrenzen. De Marechaussee verplaatst de controles die nu langs de weg worden uitgevoerd, gedeeltelijk naar de weg zelf. Zij zal daarbij gebruik maken van snelheid beperkende maatregelen. Zo kunnen meer weggebruikers die Nederland inreizen worden gecontroleerd. Dit betekent dat weggebruikers hier hinder van kunnen ondervinden.

De aanleiding voor de intensievere MTV-controles is een versterkte inzet op de bestrijding van mensensmokkel. Tevens bestaat een aanzienlijk deel van de migratiestroom uit asielzoekers die geen kans maken op asiel. Dit zijn asielzoekers uit veilige landen van herkomst en asielzoekers die elders in Europa zijn geregistreerd. Deze asielzoekers worden binnenkort in het kader van de MTV-controles al geïnformeerd dat ze geen kans maken op asiel.

Daarnaast bieden de MTV-controles ook inzicht in migratiestromen. De Marechaussee voert MTV-controles uit op basis van risicoanalyses. Zij wordt daarbij ondersteund door andere defensieonderdelen en partners als de douane.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven