19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2121 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2016

Naar aanleiding van uw verzoek van 29 januari jl. stuur ik u hierbij mede namens de Minister-President een reactie op de berichtgeving in de Volkskrant van 28 januari 2016 over het «plan-Samsom».

Zoals uiteengezet in de kamerbrief van 8 september 2015 over de Europese asielproblematiek1 zet het kabinet zich samen met de Europese partners actief in om verder grip te krijgen op de migrantenstroom in Europa en de toestroom naar Europa in te dammen. Dit vergt een brede inzet om op alle terreinen resultaten te boeken, waaronder versterking van de grensbewaking, een betere verdeling binnen Europa, terugkeer en betere samenwerking met derde landen.

De Europese Unie heeft als onderdeel van deze strategie op 29 november jl. een belangrijke stap gezet door met Turkije een actieplan af te spreken.2 Doel van het actieplan is om er voor te zorgen dat de ongecontroleerde toestroom vanuit Turkije naar Europa significant en duurzaam wordt teruggebracht. Dit actieplan bestaat uit twee delen: een deel over steun aan de Syrische gemeenschappen die onder het Turkse beschermingsregime vallen, en een deel ter voorkoming van illegale migratie naar de EU. Onderdelen van het actieplan zien o.a. op het bevorderen van de bilaterale samenwerking tussen Griekenland en Turkije op het gebied van overname van onrechtmatig verblijvende migranten en het bevorderen van de levensomstandigheden van vluchtelingen in Turkije. Hervestiging wordt eveneens genoemd.

In de afgelopen twee maanden zijn door Turkije en de Europese Unie stappen gezet die voortvloeien uit of samenhangen met dit actieplan. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat de toestroom uit Turkije naar Europa de afgelopen weken nog onvoldoende is gedaald, ondanks de tot nu toe genomen maatregelen. Het kabinet spant zich daarom samen met de Europese Commissie en de andere Europese partners in om er voor te zorgen dat de afspraken die in het kader van het actieplan met Turkije zijn gemaakt, worden uitgevoerd en tot het gewenste effect leiden. Volledige medewerking van alle betrokken partijen en landen is daarbij onontbeerlijk.

Het kabinet ziet in het interview door de heer Samsom geuite ideeën elementen terug in de huidige Europese aanpak zoals hierboven omschreven. De inspanningen van Nederland, ook als de huidige EU voorzitter, blijven zich richten op een brede aanpak van de migratieproblematiek, waaronder een voortvarende uitvoering van het actieplan tussen de EU en Turkije.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2030.

X Noot
2

Kamerstuk 21 501-20, nr. 1063.

Naar boven