19 637 Vreemdelingenbeleid

29 754 Terrorismebestrijding

Nr. 2111 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 december 2015

Bijgaand bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door de leden Van Klaveren en Bontes (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) over de van terrorisme verdachte asielzoeker (Aanhangsel Handelingen II 2015/16, nr. 840).

Deze vragen werden ingezonden op 4 december 2015.

Onderstaand ga ik tevens in op het verzoek van het lid Voordewind zoals gedaan bij de regeling op 8 december, betreffende «de lange afhandelingstijd inclusief screening van potentiële Jihadisten, voordat mensen beoordeeld worden door IND» (Handelingen II 2015/16, nr. 35, Regeling van Werkzaamheden).

Het asielproces start met de registratie en identificatie door de politie, vervolgens vindt de screening door de IND (met als onderdeel het aanmeldgehoor) plaats en daarna volgt de verdere behandeling van de asielaanvraag.

Ten aanzien van de duur van de registratie en identificatie verwijs ik u naar de brief van de Minister-President van 17 november 2015 (Kamerstuk 29 754, nr. 327). In deze brief is gemeld dat de Nationale politie een Plan van aanpak ter intensivering identificatie en registratie versneld heeft ingevoerd en dat alle asielzoekers worden gefouilleerd, hun bagage onderzocht, biometrische gegevens afgenomen en onderzocht. Hierin is geen achterstand meer.

Wat betreft de screening door de IND: de achterstand wordt momenteel ingelopen en de instroom wordt momenteel bijgehouden.

De grootste wachttijd voor asielzoekers is gelegen in de verdere behandeling van de asielaanvraag. Dit heb ik reeds gemeld in een algemene brief die alle asielzoekers bij binnenkomst krijgen overhandigd. In deze brief staat dat het bijna een half jaar duurt voor de aanvraag in behandeling kan worden genomen. Dan begint de procedure om te beslissen over de asielaanvraag. Per persoon wordt hier zorgvuldig naar gekeken. Ook kan het zijn dat er nader onderzoek nodig is.

Binnen de uitvoerende organisaties van de vreemdelingenketen is een meldstructuur ingericht voor signalen die mogelijk kunnen wijzen op jihadisme of radicalisering of die op andere wijze aan de nationale veiligheid kunnen raken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven