Vragen van het lid Koerhuis (VVD) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht dat het kabinet 200 miljoen uittrekt voor veilige N-wegen, maar dat dit een druppel op een gloeiende plaat lijkt (ingezonden 13 april 2022).

Mededeling van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 20 april 2022).

Vraag 1

Kent u het artikel «200 miljoen die kabinet uittrekt voor veilige N-wegen «druppel op gloeiende plaat»: Het gaat om levens»?1

Vraag 2

Wat is uw reactie op dit bericht?

Vraag 3

Hoe weegt u het effect van bermmaatregelen op de verkeersveiligheid (zoals besproken in uw beantwoording van de schriftelijke vragen van het lid Koerhuis over het bericht dat de noodklok wordt geluid om het gevaar op N-wegen) ten opzichte van andere infrastructurele maatregelen, zoals het verlengen van invoegstroken, het verbreden van de rijbanen, het scheiden van de rijbanen, het aanbrengen van middengeleiders, en het weghalen van bomen in bochten?2

Vraag 4

Heeft u zicht op de door provincies geplande investeringen in verkeersveiligheid voor provinciale N-wegen? Schat u in dat deze investeringen snel genoeg gedaan kunnen worden?

Vraag 5

Hoe gaat u provincies helpen om aanpassingen aan hun provinciale N-weginfrastructuur te doen en deze veiliger te maken?

Vraag 6

Kunt u een overzicht geven van de door provincies geplande investeringen in verkeersveiligheid op provinciale N-wegen tot 2030 en kunt u hierbij aangeven wanneer en welk effect op de verkeersveiligheid u verwacht?

Vraag 7

Hoe gaat u aanpassingen aan Rijks-N-weginfrastructuur doen om deze veiliger te maken?

Vraag 8

Kunt u een overzicht geven van de door het Rijk geplande investeringen in verkeersveiligheid op Rijks-N-wegen tot 2030 en kunt u hierbij aangeven wanneer en welk effect op de verkeersveiligheid u verwacht?

Vraag 9

Kunt u deze vragen één voor één beantwoorden voor het commissiedebat Verkeersveiligheid op 20 april 2022?

Mededeling

Het lid Koerhuis heeft aan mij vragen gesteld over het bericht dat het Kabinet 200 miljoen uittrekt voor veilige N-wegen, maar dat dit een druppel op een gloeiende plaat lijkt. Het lid Koerhuis heeft verzocht of deze vragen voor het Commissiedebat Verkeersveiligheid op 20 april beantwoord kunnen worden. Vanwege het adequaat verzamelen van de benodigde gegevens voor de beantwoording, waaronder gegevens over geplande investeringen door provincies in verkeersveiligheid op N-wegen tot 2030, is beantwoording binnen deze termijn echter niet mogelijk.

Ik zal u de antwoorden zo spoedig mogelijk doen toekomen.


X Noot
1

Website EenVandaag, 11 april 2022 (200 miljoen die kabinet uittrekt voor veilige N-wegen «druppel op gloeiende plaat»: «Het gaat om levens» – EenVandaag (avrotros.nl)).

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2365.

Naar boven