Blad gemeenschappelijke regeling van WerkSaam Westfriesland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
WerkSaam Westfriesland | Blad gemeenschappelijke regeling 2022, 25 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
WerkSaam Westfriesland | Blad gemeenschappelijke regeling 2022, 25 | beleidsregel |
Beleidsregel Uitstroompremie WerkSaam Westfriesland
De Participatiewet biedt de mogelijkheid om een premie te geven als prikkel om uit de uitkering te komen. WerkSaam benut deze mogelijkheid. De premie is bedoeld voor cliënten die aan het werk gaan en niet meer of minder afhankelijk zijn van een uitkering. Met tijdelijk of vast werk, werk in deeltijd, werken met loonsubsidie of werken als zelfstandige.
Het dagelijks bestuur van WerkSaam Westfriesland;
gezien het advies van de Cliëntenraad van WerkSaam Westfriesland van 29 november 2021;
gelet op artikel 31, lid2 sub j van de Participatiewet;
overwegende dat een financiële prikkel kan bijdragen aan de inzet van uitkeringsgerechtigden om uit de uitkering te komen;
Artikel 3. Algemene voorwaarden uitstroompremie
Voor de uitstroompremie geldt als voorwaarde dat een cliënt:
Artikel 8. Maximum bedrag uitstroompremie
Bij het aanvaarden van werk of deeltijdwerk door beide partners in een gezamenlijke huishouding bedraagt de uitstroompremie per gezamenlijke huishouding niet meer dan de bedragen als genoemd in artikelen 5 en 7.
Artikel 10. Terugvordering uitstroompremie
WerkSaam vordert een uitstroompremie terug indien blijkt dat een cliënt onjuiste gegevens heeft verstrekt.
Als deze beleidsregel niet of niet naar redelijkheid voorziet, beslist de algemeen directeur in bijzondere omstandigheden in het voordeel van een cliënt.
Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 11 november 2021,
Deze beleidsregel gaat uit van ambtshalve toekenning van de uitstroompremie. WerkSaam beoordeelt uit eigen beweging of er recht bestaat op een uitstroompremie. Aanvragen van de cliënt zijn niet nodig.
Deze beleidsregel voorziet in een uitstroompremie met een basisdeel voor cliënten die aan het werk gaan of starten als zelfstandige. Wanneer deze cliënten er vervolgens in slagen 6 maanden uit de uitkering te blijven, dan ontvangen zij een uitstroompremie in de vorm van een bonusdeel. Wat blijft is de aandacht voor cliënten voor wie het vinden van werk een bijzondere prestatie is. De uitstroompremie blijft gelden voor mensen die met loonkostensubsidie aan het werk gaan en mensen die inkomen gaan krijgen als zelfstandige. Cliënten tot 27 jaar hebben op grond van de wet geen recht op een uitstroompremie.
Onder “vluchtelingen” verstaat deze beleidsregel zogenaamde derdelanders. Dit cliënten die niet afkomstig zijn uit België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
De uitstroompremie is onderverdeeld in twee aparte delen, het basis- en het bonusdeel. Beide worden ambtshalve toegekend. Dit betekent dat de cliënt de uitstroompremie niet meer zelf hoeft aan te vragen.
Artikel 3. Algemene voorwaarden uitstroompremie
De voorwaarden voor een uitstroompremie blijven: 24 maanden onafgebroken in de uitkering en eens per 4 jaar recht op een uitstroompremie. De eerste voorwaarde geldt niet voor vluchtelingen, omdat uitstroom binnen twee jaar voor deze groep een bijzondere prestatie is.
Artikel 4. Doelgroep basisdeel uitstroompremie
Het basisdeel van de uitstroompremie is bedoeld voor cliënten die voor ten minste 16 uur aan het werk gaan (lid 1, onder a). En voor cliënten, die weliswaar voor minder uren aan het werk gaan, maar wel volledige uitstromen. Bijvoorbeeld doordat zij andere inkomsten hebben of meer uren zijn gaan werken.
Artikel 6. Voorwaarden bonusdeel uitstroompremie
Het bonusdeel is bedoeld voor mensen die voor een langere periode (duurzaam) geen gebruik meer maken van een uitkering. Onder duurzaam verstaat deze beleidsregel een periode van 6 maanden een arbeidsovereenkomst hebben. Een tussentijdse overstap naar een andere baan is mogelijk mits er tussen de twee arbeidsovereenkomsten niet meer dan twee weken zit. Dan wordt het nog als een onafgebroken periode van 6 maanden gezien.
Artikel 7. Bedragen bonusdeel uitstroompremie
Naast het basisdeel kent deze beleidsregel een extra bonusdeel. Voor het bonusdeel gelden drie bedragen:
Artikel 8. Maximum bedrag uitstroompremie
Bij een gezamenlijke huishouding geldt voor de uitstroompremie een maximum bedrag. Dit betekent dat een dubbele uitstroompremie in een gezamenlijke huishouding niet mogelijk is.
Artikel 9. Verrekening uitstroompremie
Bij samenloop van een uitstroompremie en een openstaande schuld verrekent WerkSaam de uitstroompremie met de lopende vordering, als de cliënt hiermee instemt. Voorwaarde is wel dat de cliënt zijn betalingsverplichtingen nakomt. Als de cliënt geen of slecht invulling aan geeft aan zijn betalingsverplichtingen, dan wordt zonder toestemming van de cliënt de uitstroompremie verrekend met onze vordering. Leenbijstand is van verrekening uitgezonderd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/bgr-2022-25.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.