Vaststellen wijziging Verordening Plassenschap Loosdrecht (VPL) t.a.v. verbod op verkopen, verhuur, diensten

Het bestuur van Plassenschap Loosdrecht e.o.

 

Overwegingen

  • -

    Gelet op het besluit van de Plassenraad in de vergadering van 28 juni 2021 waarbij besloten is om in te stemmen met de voorgestelde ontwerp wijziging van de Verordening Plassenschap Loosdrecht (VPL) waarbij artikel 13 Verkoop, verhuur, diensten wordt verplaatst van hoofdstuk 2 Regels voor het gebied naar hoofdstuk 3 Regels voor openbare recreatieterreinen.

  • -

    Gelezen de aanbieding van de ontwerp wijziging aan de raden van de deelnemende gemeenten en GS van de deelnemende provincies met het verzoek om binnen 8 weken aan te geven of zij van mening zijn dat de inhoud van de ontwerpwijziging niet binnen het taakgebied van het Plassenschap past.

  • -

    Gelezen de reacties van de deelnemers waaruit blijkt dat geen van de deelnemers van mening is dat de inhoud van de ontwerpwijziging niet binnen het taakgebied van het Plassenschap past.

Besluit de Plassenraad:

  • -

    De wijziging van de Verordening Plassenschap Loosdrecht (VPL) waarbij artikel 13 Verkoop, verhuur, diensten is verplaatst van hoofdstuk 2 Regels voor het gebied naar hoofdstuk 3 Regels voor openbare recreatieterreinen vast te stellen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van de Plassenraad gehouden op 8 december 2021.

Mw. C. Larson

Voorzitter

Mw. J. Brand

Secretaris

Toelichting

1. Inleiding

In de vergadering van de Plassenraad op 28 juni 2021 heeft u besloten in te stemmen met de voorgestelde ontwerp wijziging van de Verordening Plassenschap Loosdrecht (VPL) waarbij artikel 13 Verkoop, verhuur, diensten wordt verplaatst van hoofdstuk 2 Regels voor het gebied naar hoofdstuk 3 Regels voor openbare recreatieterreinen.

 

Conform artikel 10 van de GR Plassenschap Loosdrecht is op 16 juli 2021 de ontwerp wijziging van de VPL aan de raden van de deelnemende gemeenten en GS van de deelnemende provincies met het verzoek om binnen 8 weken aan te geven of zij van mening zijn dat de inhoud van de ontwerpwijziging niet binnen het taakgebied van het Plassenschap past.

Na verloop van acht weken na de verzending van het ontwerp (in dit geval op 10 september 2021) kan de Plassenraad de verordening vaststellen, tenzij een met redenen omkleed schriftelijk bericht is ontvangen dat een van de deelnemende gemeenten of provincies van mening is dat de verordening in zijn geheel of gedeeltelijk buiten de taak van het Plassenschap valt.

2. Doel

Met de voorgestelde wijziging van de VPL wordt beoogd het verbod op commerciële activiteiten niet langer in het gehele werkgebied van toepassing te laten zijn, maar alleen nog op de openbare recreatieterreinen van het Plassenschap.

3. Context en afwegingen

Uit de ontvangen reacties van de deelnemers blijkt dat geen van de deelnemers van mening is dat de inhoud van de ontwerp wijziging niet binnen het taakgebied van het Plassenschap past.

Van de gemeente Wijdemeren is bericht ontvangen dat door omstandigheden het niet gelukt is om een raadsvoorstel op te stellen. Aangezien deze wijziging mede op instigatie van Wijdemeren tot stand is gebracht, kan ervan uit worden gegaan dat Wijdemeren instemt met deze wijziging.

Gezien het voornemen om tot een nieuwe vorm van samenwerking binnen het Plassenschap te komen, zal in de loop van 2022 wederom naar de verordening en de respectievelijke APV’s van Wijdemeren en Stichtse Vecht worden gekeken.

4. Financiën

N.v.t.

5. Uitvoering

Na vaststelling wordt de (gewijzigde) regelgeving bekend gemaakt (gepubliceerd) via officiëlebekendmakingen.nl conform de Bekendmakingswet / Wet elektronische publicaties. Na publicatie treedt de wijziging in werking. De (gewijzigde) regelgeving wordt dan geplaatst op de website van Recreatie Midden-Nederland.

6. Risico’s

N.v.t.

7. Communicatie

Na vaststelling wordt de (gewijzigde) regelgeving bekend gemaakt (gepubliceerd) via officiëlebekendmakingen.nl conform de Bekendmakingswet / Wet elektronische publicaties.

8. Vervolg

Aanvragen voor nieuwe commerciële activiteiten op de openbare recreatieterreinen van het schap worden beoordeeld door het Plassenschap volgens de door het dagelijks bestuur vastgestelde nadere regels. Aanvragen voor nieuwe commerciële activiteiten op het openbare water of de woongebieden rondom de dijken worden beoordeeld door de betreffende gemeente.

Naar boven