34 104 Langdurige zorg

Nr. 99 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2015

Als bijlage bij de brief van 2 november j.l.1 is het onderzoeksrapport «Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015–2019» aan u gestuurd. In de brief stond de volgende tekst over dit rapport.

Met de transitie in de extramurale verpleging en verzorging en de veranderde rol en positie van de wijkverpleegkundige, dient zich de vraag aan of er nu en straks voldoende wijkverpleegkundigen zijn. In dat kader is samen met betrokken veldpartijen een onderzoek uitgezet naar de vraag en het aanbod van wijkverpleegkundigen 2015–2019. Uit deze raming blijkt dat er op dit moment circa 8.800 werkzame wijkverpleegkundigen zijn in Nederland. Daarnaast is er in 2015 een tekort van 350 (4%). In 2016 dreigt dit tekort verder te stijgen, ondanks instroom vanuit het onderwijs, naar ongeveer 1.000 wijkverpleegkundigen. Duidelijk is dat de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen in de periode tot 2019 zich blijven voordoen.

Er lopen op dit moment verschillende trajecten om de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen zoveel mogelijk te beperken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt primair bij de veldpartijen en daar gebeurt ook al veel. Er worden al veel hbo-verpleegkundigen opgeleid, ongeveer 16% hiervan maakt een keuze voor de thuiszorg. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen naar 25%. Daartoe wordt gewerkt aan het stimuleren van de keuze voor wijkverpleging in de opleiding en door het imago van de wijkverpleging te verbeteren (o.m. potentiële en beginnende hbo-verpleegkundigen beter informeren, snuffelstages, wijkverpleegkundigen presentaties laten geven op hogescholen). Vanuit Actiz en V&VN is tevens in het voorjaar van 2015 de campagne «Daar zit meer achter» gestart om hbo-opgeleide verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg en de wijkverpleging. Verder wordt op dit moment 9% van de mbo-verpleegkundigen opgeschoold tot hbo-verpleegkundige. Ook financiert het ZonMw programma «Zichtbare schakel» activiteiten die gericht zijn op het vergroten van het aantal hbo-opgeleide verpleegkundigen met passende competenties voor het «nieuwe werken» in de wijk. Daarnaast vindt een quick scan plaats waarin de behoefte aan deskundigheidsbevordering van verzorgenden in de wijk wordt verkend. De onderzoekers bevelen verder aan:

  • in te zetten op innovatie, anders werken en een doelmatiger werkverdeling;

  • de overgangsperiode te verlengen waarin indiceren ook door mbo’ers gedaan wordt.

Al deze trajecten moeten er toe leiden dat de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen beperkt worden. Ik hou de vinger aan de pols samen met betrokken veldpartijen.

De raming van wijkverpleegkundigen bouwt voort op de toekomstverkenning voor al het verplegend, verzorgend en sociaalagogisch personeel, welke in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn is opgesteld. Deze verkenning is ook onlangs verschenen en heb ik derhalve bijgevoegd. Het wordt als input voor het integrerend rapport gebruikt, dat volgend voorjaar beschikbaar komt. Dan kom ik met een integrale reactie op zowel de toekomstverkenning als het integrerend rapport.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Kamerstuk 34 104, nr. 83

Naar boven