30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 259 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2014

Begin dit jaar heb ik met uw Kamer gesproken over de status van het Maleisische houtcertificatiesysteem MTCS (Malaysian Timber Certification Scheme) in het inkoopbeleid voor duurzaam geproduceerd hout van de Nederlandse overheid. Met ingang van 2 juni 2014 kan MTCS worden geaccepteerd in opdrachten en aanbestedingen van de rijksoverheid. Zoals ik heb aangegeven, wordt MTCS voor twee jaar geaccepteerd, onder voorwaarde dat het binnen twee jaar volledig voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam hout zoals vastgelegd in de Timber Procurement Assessment System (TPAS). Dit om een stimulans te geven voor de verbeteringen die nog nodig zijn.

Op 4 september jl. heeft uw Kamer verzocht om informatie over het overleg met betrokkenen in Maleisië inzake duurzaam hout. Daarnaast heeft uw Kamer verzocht om een reactie op goedkeuring van MTCS door het koepelkeurmerk PEFC internationaal (Program for the Endorsement of Forest Certification).

In deze brief zal ik hierop ingaan, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Staatssecretaris van Economische Zaken. Tevens informeer ik u over de voortgang ten aanzien van de verbeteringen in het Maleisische certificatiesysteem.

Verbeteringen in Maleisië

Het bestuur van MTCS (de Malaysian Timber Certification Council, MTCC) heeft op 6 juni 2014 nieuwe instructies gepubliceerd over de interpretatie van de MTCS-criteria. Bosbeheerders wordt nu expliciet opgedragen inheemse volken te consulteren op basis van «free, prior and informed consent» (een gangbaar begrip in de jurisprudentie over inheemse volken-rechten). Hierbij wordt expliciet vermeld dat dit ook moet gebeuren bij inheemse volken die geen formele landrechten hebben. Dit betekent een aanzienlijke verbetering in de positie van inheemse volken in gecertificeerd bos in Maleisië.

Ook ten aanzien van conversie (omzetting van gecertificeerd bos in andere vormen van landgebruik, bijvoorbeeld rubberplantages), zijn de regels van MTCS aangescherpt.

Het is nu zaak dat deze instructies goed worden doorvertaald naar de praktijk. Het bestuur van MTCS is hier voortvarend mee aan de slag gegaan. De resultaten worden door de toetsingscommissie TPAC1 betrokken in de beoordeling van MTCS die vóór de zomer 2016 wordt afgerond.

Goedkeuring MTCS door PEFC internationaal

Dat het Nederlands inkoopbeleid bijdraagt aan de verbetering van duurzaam bosbeheer wereldwijd blijkt uit de recente herbeoordeling van MTCS door de internationale koepel PEFC internationaal. In de beoordeling van PEFC is structureel aandacht besteed aan conversie en de rechten van inheemse volken en de bezwaren van TPAC op deze punten. De eerder genoemde nieuwe instructies waren voorwaarde voor de voortzetting van de PEFC-acceptatie van MTCS.

De beoordelingsrapportage van PEFC internationaal (te vinden op www.pefc.org) biedt ook inzicht in de wijze waarop de koepel zijn poortwachtersfunctie vervult ten opzichte van nationale systemen. TPAC zal dit rapport daarom betrekken bij de herbeoordeling van PEFC internationaal die na de toetsing van MTCS plaatsvindt.

De hernieuwde goedkeuring door de koepel PEFC heeft op dit moment geen directe consequenties voor het Nederlandse houtinkoopbeleid. PEFC en MTCS op dit moment immers beide geaccepteerd in het Nederlandse inkoopbeleid, waarbij de acceptatie van MTCS tot 2 juni 2016 geldig is. Zoals begin dit jaar besproken met uw Kamer zal het Maleisische systeem vóór het verstrijken van die termijn worden herbeoordeeld door de toetsingscommissie TPAC, om vast te stellen of de benodigde verbeteringen zijn gerealiseerd.

Als MTCS binnen de afgesproken termijn volledig voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria, is het mijn streven om, zoals ik eerder heb aangegeven, de individuele toetsing van MTCS aan de koepel PEFC internationaal over te laten. Hiermee sluit ik aan bij het beleid in andere EU lidstaten met een duurzaam houtinkoopbeleid.

Overleg met Maleisië

Om de voortgang van de verbeteringen in Maleisië te monitoren en de toetsing door TPAC voor te bereiden, vindt nauw overleg plaats tussen de Nederlandse overheid en betrokkenen in Maleisië.

In dat kader heeft Staatssecretaris Dijksma afgelopen juni gesproken met de Maleisische Minister Uggah Embas en andere Maleisische betrokkenen. Toen is afgesproken het overleg over MTCS te combineren met de oprichting van een bilaterale werkgroep van Nederland en Maleisië. Dit samenwerkingsverband, de Joint Working Group on Timber and Commodities (JWG), geeft een meer structureel karakter aan de samenwerking tussen Nederland en Maleisië. De samenwerking op het gebied van MTCS is hier een belangrijk onderdeel van.

Op 15 oktober j.l. hebben de Nederlandse en Maleisische overheid op hoogambtelijk niveau gesproken over de oprichting van de JWG en over de verbeteringen bij MTCS. Dit overleg zal begin december vervolg krijgen in Nederland. Tevens is ten aanzien van MTCS gesproken over de planning van een ambtelijk bezoek aan Maleisië voor afspraken over monitoring en evaluatie, voor gesprekken met maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van inheemse volken en voor een bezoek aan gecertificeerd bos. Dit vindt naar verwachting begin 2015 plaats.

Daarbij is ook de brief ter sprake gekomen die het Maleisische parlement op 22 juni 2011 naar het Nederlandse parlement heeft gestuurd. In die brief worden Nederlandse parlementariërs uitgenodigd een bezoek te brengen aan Maleisië om zich te informeren over de wijze waarop duurzaam bosbeheer wordt gerealiseerd. De Maleisische delegatie verzekerde dat die uitnodiging nog steeds van kracht is.

Ik heb vertrouwen in de bereidheid van Maleisische partijen om via de ingezette lijn resultaat te boeken. Zowel Maleisië als Nederland zetten zich in voor goede afspraken om te bewerkstelligen dat de Maleisische inspanningen binnen twee jaar het beoogde resultaat hebben opgeleverd en dat dit binnen twee jaar onafhankelijk vastgesteld kan worden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Timber Procurement Assessment Committee.

Naar boven