Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 november 2011
De vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
heeft een reactie gevraagd op de brief van het Planbureau voor de Leefomgeving
(PBL) en het bijgevoegde rapport «The Protein Puzzle». Ik wil daarop als
volgt reageren.
Ik deel de analyse van het PBL dat we voor een grote uitdaging
staan om de groeiende wereldbevolking te voeden, daarbij rekening houdend met
een toenemende wereldwijde eiwitconsumptie door de groeiende welvaart in
opkomende landen als India, Brazilië en China. Omdat de huidige productie van
dierlijke eiwitten negatieve effecten heeft op biodiversiteit en klimaat, staan
we tevens voor een grote uitdaging om ons voedsel op een duurzame manier te
produceren die past binnen de draagkracht van de aarde.
Het PBL ziet verschillende mogelijkheden om de negatieve effecten
van eiwitproductie te verminderen. Dit kabinet ziet vooral kansen voor het
bedrijfsleven in het internationaal verduurzamen en innoveren van de
veehouderij en de visserij (betere houderij- en visserijsystemen, betere
voederconversie, beter mineralenmanagement, duurzame vormen van visteelt,
etc.), in het tegengaan van verliezen in de gehele voedselketen en in het
versnellen van eiwitinnovaties. Hierbij valt te denken aan een betere benutting
en verwaarding van eiwitreststromen, aan duurzame eiwitbronnen voor veevoer en
aan het ontwikkelen van smaakvolle plantaardige eiwitproducten voor humane
consumptie. Via de topsectorenaanpak wil dit kabinet innovaties op deze
terreinen stimuleren door het bedrijfsleven en kennisinstellingen beter te
laten samenwerken, en de gouden driehoek (overheid – bedrijfsleven –
kennisinstellingen) optimaal te benutten.
Ik geef daarnaast een stevige impuls aan mondiale
voedselzekerheid door het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij
innovatieve en kansrijke initiatieven voor internationale bedrijfssamenwerking.
Dat geschiedt onder andere via de topsectoren.
In dit kader heeft de vorig jaar gehouden «Global Conference on
Agriculture, Food Security and Climate Change» (Den Haag, november 2010)
lopende en nieuwe initiatieven voor het voetlicht gebracht op het gebied van
Climate Smart Agriculture die bijdragen aan duurzame vergroting van de
wereldvoedselproductie. Ook was het ministerie van Economische Zaken, Landbouw
en Innovatie (EL&I) een van de initiatiefnemers van de Round Table for
Sustainable Soy, de Global Research Alliance on Livestock en de Dialogue on
Livestock, Food Security and Sustainability. Al deze initiatieven dragen bij
aan verduurzaming en vergroting van de voedselproductie met betrokkenheid van
Nederlands en internationaal bedrijfsleven, kennisinstellingen en
internationale organisaties.
De staatssecretaris van
Economische Zaken, Landbouw en
Innovatie,
H. Bleker