30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 149 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2011

De vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een reactie gevraagd op de brief van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het bijgevoegde rapport «The Protein Puzzle». Ik wil daarop als volgt reageren.

Ik deel de analyse van het PBL dat we voor een grote uitdaging staan om de groeiende wereldbevolking te voeden, daarbij rekening houdend met een toenemende wereldwijde eiwitconsumptie door de groeiende welvaart in opkomende landen als India, Brazilië en China. Omdat de huidige productie van dierlijke eiwitten negatieve effecten heeft op biodiversiteit en klimaat, staan we tevens voor een grote uitdaging om ons voedsel op een duurzame manier te produceren die past binnen de draagkracht van de aarde.

Het PBL ziet verschillende mogelijkheden om de negatieve effecten van eiwitproductie te verminderen. Dit kabinet ziet vooral kansen voor het bedrijfsleven in het internationaal verduurzamen en innoveren van de veehouderij en de visserij (betere houderij- en visserijsystemen, betere voederconversie, beter mineralenmanagement, duurzame vormen van visteelt, etc.), in het tegengaan van verliezen in de gehele voedselketen en in het versnellen van eiwitinnovaties. Hierbij valt te denken aan een betere benutting en verwaarding van eiwitreststromen, aan duurzame eiwitbronnen voor veevoer en aan het ontwikkelen van smaakvolle plantaardige eiwitproducten voor humane consumptie. Via de topsectorenaanpak wil dit kabinet innovaties op deze terreinen stimuleren door het bedrijfsleven en kennisinstellingen beter te laten samenwerken, en de gouden driehoek (overheid – bedrijfsleven – kennisinstellingen) optimaal te benutten.

Ik geef daarnaast een stevige impuls aan mondiale voedselzekerheid door het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij innovatieve en kansrijke initiatieven voor internationale bedrijfssamenwerking. Dat geschiedt onder andere via de topsectoren.

In dit kader heeft de vorig jaar gehouden «Global Conference on Agriculture, Food Security and Climate Change» (Den Haag, november 2010) lopende en nieuwe initiatieven voor het voetlicht gebracht op het gebied van Climate Smart Agriculture die bijdragen aan duurzame vergroting van de wereldvoedselproductie. Ook was het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een van de initiatiefnemers van de Round Table for Sustainable Soy, de Global Research Alliance on Livestock en de Dialogue on Livestock, Food Security and Sustainability. Al deze initiatieven dragen bij aan verduurzaming en vergroting van de voedselproductie met betrokkenheid van Nederlands en internationaal bedrijfsleven, kennisinstellingen en internationale organisaties.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Naar boven