30 111 Topinkomens

29 628 Politie

Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2013

Hierbij bericht ik uw Kamer inzake een Wob-verzoek van RTL Nieuws over de 200 meestverdienende politiemedewerkers. Op 21 december 2012 heb ik uw Kamer geïnformeerd over het nieuwe en versoberde arbeidsvoorwaardenkader voor de politietop dat sinds de invoering van de nationale politie per 1 januari 2013 van kracht is (Kamerstuk 29 628, nr. 352). Dit is voor RTL aanleiding geweest dit Wob-verzoek te doen.

De openbaar gemaakte gegevens zien op de 200 meestverdienende politieambtenaren per peildatum 1 januari 2012 en 1 januari 2013. Deze inkomensgegevens zijn gebaseerd op de inkomensdefinitie van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) die tot 1 januari 2013 gold. Zoals bekend is de WOPT per 1 januari 2013 vervangen door de Wet normering topinkomens (WNT). Overschrijdingen van de wettelijke inkomensnorm (tot 2013 op grond van de WOPT en vanaf 2013 op grond van de WNT) worden periodiek door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan uw Kamer bekend gemaakt.

Naast de wettelijk geldende inkomensnorm, heb ik ook een sectorale norm gesteld middels de totstandbrenging van het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader voor de politietop per 1 januari 2013. Deze sectorale norm ligt beduidend lager dan de wettelijke inkomensnorm op grond van de WNT. RTL heeft met het oog op dit nieuwe arbeidsvoorwaardenkader politietop tevens verzocht om bekend te maken of er thans nog politiefunctionarissen zijn die de sectorale norm overschrijden.

De korpschef van de Nationale Politie heeft de gevraagde gegevens vandaag openbaar gemaakt en aan RTL ter beschikking gesteld. In het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betreffende politieambtenaren, zijn de gevraagde gegevens – waar mogelijk -geanonimiseerd aan RTL verstrekt. Deze gegevens zijn echter ten aanzien van de top 61 functies expliciet tot op die specifieke functies te herleiden niveau openbaar gemaakt. Gezien het publieke karakter van de top 61 functies is transparantie hierover van groot belang.

Mede naar aanleiding van de openbaar gemaakte gegevens merk ik op dat niet alle functionarissen die tot de doelgroep «politietop» behoren, nog van een nieuwe functie zijn voorzien. Zo zijn er leden van de oude korpsleidingen, waarvoor geen functie binnen de top 61 beschikbaar is. Op deze groep functionarissen zijn thans nog de arbeidsvoorwaarden van toepassing die destijds in het regionale bestel door de korpsbeheerder zijn toegekend.

Bij een vijftal hiervan komt het inkomen boven de maximumnormen uit van het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader politietop. Zoals ik eerder heb aangegeven hecht ik er ten zeerste aan dat iedere topfunctionaris binnen de politie aan het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader voor de politietop voldoet. Ook deze vijf functionarissen behoren naar ik meen – net als dit al voor de leden van de top 61 het geval is – aan de normen van het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader te voldoen.

Aangezien verworven rechten moeten worden gerespecteerd en er geen juridische mogelijkheden zijn om de inkomens van betrokkenen direct te verlagen, ben ik afhankelijk van de bereidheid van de betreffende functionarissen om op vrijwillige basis van het surplus aan inkomen af te zien. Om die reden heb ik de afgelopen periode met deze functionarissen gesprekken gevoerd en een moreel beroep op hen gedaan om vrijwillig af te zien van dat surplus aan inkomen teneinde te bewerkstelligen dat het inkomen van alle functionarissen binnen de politie binnen het afgesproken kader past.

Na overleg met hen kan ik u melden dat de bereidheid bij deze functionarissen vrijwillig af te zien van dit surplus niet aanwezig is. Dit betekent dat ik de door hen verworven arbeidsvoorwaarden vooralsnog moet respecteren.

Daarmee is deze situatie overigens niet definitief. Voor de inkomenspositie van deze groep functionarissen geldt nu het met de politievakorganisaties afgesproken kader voor herplaatsingskandidaten in het kader van de personele reorganisatie.

Ik hecht eraan op te merken dat deze situatie geen afbreuk doet aan de vorderingen die op het gebied van de topbeloningen bij de politie zijn gemaakt. In korte tijd is veel bereikt. Samen met de politievakorganisaties heb ik het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader afgesproken, waarmee het inkomensplafond bij de politie ruim onder de huidige wettelijke Wnt-inkomensnorm ligt. Zoals ik ook in mijn brief van 21 december 2012 aan uw Kamer heb aangegeven, voldoet de gehele top 61 aan het nieuwe arbeidsvoorwaardenkader, mede doordat een aantal functionarissen waar dit aan de orde was zich bij benoeming bereid toonde om een deel van hun inkomen op te geven.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven