29 628 Politie

Nr. 515 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2015

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van 4 maart 2015 is besloten de Minister van Veiligheid en Justitie te verzoeken de Kamer nader te informeren over de snelheid van de uitrol van 3D-aangiftelocaties over het land, zodat dit kan worden betrokken bij het algemeen overleg over de politie op 9 april 2015. Bij deze voldoe ik aan dit verzoek.

Zoals aangegeven in de brief van mijn ambtsvoorganger d.d. 5 februari 2015 (Kamerstuk 29 628, nr. 504) over de voortgang van de verbetering van het aangifteproces, wordt medio 2015 besloten over de precieze uitwerking van de uitrol van de 3D-locaties over het land. De landelijke uitrol van de 3D-locaties gebeurt in samenhang met de ontwikkelingen op het gebied van huisvesting waarover u per brief van 15 december 2014 bent geïnformeerd. Daarbij geldt: mobiel, tenzij. Het besluit hangt verder samen met de besluitvorming over de herijking van het realisatieplan van de politie.

Ik kan u, vooruitlopend op definitieve besluitvorming wel de contouren schetsen van de uitrol. De bedoeling is om in drie eenheden waar nu reeds 3D-loketten zijn (Noord-Holland, Zeeland West-Brabant en Den Haag) het netwerk verder uit te rollen. Hier liggen afspraken met het lokale bestuur op het gebied van huisvesting aan ten grondslag. In 2015 blijft de uitrol beperkt tot deze eenheden, omdat er een grote druk ligt bij politie vanwege de lopende (personele) reorganisatie.

De techniek van deze 3D-loketten alsmede de inrichting van de 3D-bedienstudio’s (de «backoffice») worden zodanig ingericht, dat beide op een later moment ook bovenregionaal kunnen worden ingezet. Een intake- en servicemedewerker van een bedienstudio in de ene eenheid kan straks ook aangiftes opnemen die gedaan worden in 3D-loketten in andere eenheden.

Parallel gaat de politie een nieuwe proef starten met 2D-aangifte (beeldtelefonie). Deze houdt in dat burger via een «app» vanuit hun eigen huis aangifte kunnen doen bij de politie. Ook bij deze proef wordt gebruik gemaakt van de 3D-infrastructuur, dus het netwerk en de backoffice als hierboven beschreven. De proef zal in 2016 worden geëvalueerd.

Na positieve evaluatie van de proef met 2D-aangifte is het de bedoeling dat de 3D-aangifte in samenhang met de mogelijkheden voor 2D-aangifte verder wordt geïmplementeerd. Het aantal gewenste 3D-loketten zal mede afhangen van de resultaten van de proef met 2D. Ook wordt er gedurende de uitrol steeds gekeken naar beschikbare nieuwe technieken die kunnen worden ingezet voor de aangifte, hetgeen in de loopt der jaren mogelijk gevolgen heeft voor de behoeftestelling van de eenheden aan 3D-locaties. Overigens is 2D géén vervanging van 3D. Een 3D-locatie heeft namelijk ook een functie als het gaat om zichtbaarheid en aanwezigheid van de politie in de wijk, waarover in het kader van de huisvestingsplannen afspraken zijn gemaakt met het gezag en het lokaal bestuur. Bovendien is de verwachting dat de kanalen andere doelgroepen aanspreken.

De landelijke uitrol van 3D-aangifte start dus al in 2015 en wordt stapsgewijs en in samenhang gedaan met 2D aangifte en huisvestingsplannen van de eenheden verder gerealiseerd. Over de wijze waarop dit precies zijn beslag gaat krijgen, wordt medio 2015 in het kader van de herijking van de reorganisatie van de nationale politie nader besloten.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven