29 628 Politie

Nr. 324 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2012

Een gefilmd en op Youtube geplaatst optreden van een agente van het politiekorps Rotterdam Rijnmond, jegens een dronken man op zondag 17 juni 2012, heeft tot veel verontwaardiging geleid. Uw kamer heeft mij daarom verzocht om deze brief.

Onder leiding van de hoofdofficier van Justitie van het parket Rotterdam is inmiddels een onderzoek uitgevoerd naar dit incident. Dit onderzoek is feitelijk uitgevoerd door het Bureau Interne Zaken van het korps Rotterdam-Rijnmond. In het onderzoek zijn vele getuigen gehoord, waaronder de man die de filmopnamen had gemaakt, zijn vriendin en diverse omwonenden, die het hele incident hadden waargenomen. Daarnaast is de aangehouden man ook gehoord. Tot slot zijn de betrokken politieambtenaren gehoord. De agente die op de film de trappen/knietjes geeft is als verdachte aangemerkt en als zodanig gehoord. De politieagent die ook bij het incident aanwezig was, is als getuige gehoord. Verder zijn camerabeelden veiliggesteld van cameratoezicht om te bezien of het incident daarop te zien was, hetgeen niet het geval was.

Het onderzoek heeft een consistent beeld opgeleverd van wat is voorgevallen bij het incident. De beide politieambtenaren die dienst hadden in de directe hulpverlening waren naar een melding gestuurd ter zake van een man die op straat lag en mogelijk levenloos was. Bij benadering van deze (achteraf zwaar beschonken) man sloeg de situatie direct om. De man beledigde de beide politieambtenaren en trad hen agressief tegemoet door naar hen te slaan en te schoppen. De man is vervolgens door de politieambtenaren aangehouden en er is getracht hem de handboeien aan te leggen. De man verzette zich fysiek stevig en het gelukte hem zich te ontworstelen. Op dat moment is met behulp van pepperspray getracht de man tot bedaren te brengen. Ook dat had onvoldoende effect. De man had echter aan zijn rechterarm een handboei hangen, die aan één zijde was aangebracht. De agente zag het gevaar van die situatie in, aangezien zij wist van een collega die al eens met een handboei was geslagen. Op dat moment besloot zij hem snel naar de grond te werken door hem te trappen, zoals in het bewuste filmpje is te zien. Dit moet tegen de achtergrond worden gezien van het feit dat de man ook door de pepperspray zijn houding niet veranderde. Door dit optreden kon de man uiteindelijk worden overmeesterd. De man heeft geen letsel overgehouden aan dit incident.

In het dossier dat aan de hoofdofficier ter beschikking staat, zitten naast alle verklaringen ook de processen verbaal die zijn opgemaakt voorafgaand aan het bekend worden van het filmpje op dinsdag 19 juni. Daaruit blijkt dat het toegepaste geweld zoals gebruikelijk is gemeld. In dit verbaal heeft de agente ook melding gemaakt van het feit dat zij bij de aanhouding (licht) letsel had opgelopen.

Op basis van het dossier is de hoofdofficier tot de conclusie gekomen dat het optreden van de agente en haar collega rechtmatig en juist is geweest. De hoofdofficier heeft geconcludeerd dat het toegepaste geweld proportioneel en geboden was. De aangehouden man verklaarde zelf (omgerekend) tussen de 30 en 40 glazen alcoholhoudende drank te hebben gedronken.

Het dossier heeft de hoofdofficier voor een second opinion ter beschikking gesteld van de heer J. Wilzing, voormalig korpschef en de heer J. Eland regionaal hoofdofficier van de regio noord Nederland. Zij deelden beiden de conclusie van de hoofdofficier.

De bij het incident betrokken man heeft aangifte gedaan, maar deze is door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Tot slot informeer ik u dat de Nationale ombudsman heeft aangekondigd ook een onderzoek te willen doen naar onderhavig incident.

De minister van Veiligheid en Justitie, I. W. Opstelten

Naar boven