29 247
Acute zorg

nr. 111
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2009

Al enkele jaren wordt gewerkt aan een regeling die toelaat dat Nederlandse ambulances in een noodgeval ook geneeskundige hulp kunnen verlenen in België en vice versa. Dit is niet eenvoudig. Hierbij spelen een aantal complexe zaken een rol, zoals erkenning van ambulances, verschillen in vakbekwaamheden van personeel in Nederland en België, voorrangsregels voor ambulances en de vergoeding van de inzet.

Medio 2009 heeft het Benelux-parlement in een aanbeveling aangedrongen op het snel uitwerken van een regeling. In Nederland zijn ook kamervragen gesteld. Het meest recent gebeurde dit door de kamerleden Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Schinkelshoek (CDA) en Blom (PvdA) (ingezonden 23 oktober 2009).

Op dinsdag 8 december heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Comité van Ministers, het hoogste beslisorgaan van de Benelux, een beschikking ondertekend met betrekking tot het grensoverschrijdend spoedeisend ambulancevervoer. Het doel van deze beschikking is de belemmeringen aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens weg te nemen, zodat – in het belang van de patiënt – op een snelle, doeltreffende en efficiënte wijze, spoedeisende geneeskundige hulpverlening kan worden gerealiseerd. Ik voeg de beschikking als bijlage bij1.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven