28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

Nr. 241 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 oktober 2021

Bij deze informeer ik uw Kamer over een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Grootschermer (gemeente Alkmaar). Op vrijdag 29 oktober jl. is een klinische verdenking van HPAI op een pluimveebedrijf in Grootschermer bij de NVWA gemeld. Het betreft een vleeskuikenbedrijf met drie stallen: twee stallen met 40.000 dieren en één stal met 27.000 dieren. In één stal vertoonden de dieren verschijnselen van vogelgriep. Er was sprake van hoge uitval en luchtwegproblemen. Het specialistenteam van de NVWA heeft het bedrijf vrijdagavond bezocht en monsters genomen. Op heden 30 oktober volgde de uitslag dat deze monsters positief zijn bevonden op AI serotype H5.

Naar aanleiding van deze besmetting zijn de gebruikelijke Europese en nationale maatregelen getroffen. Het besmette bedrijf wordt vandaag geruimd. In het gebied van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf zit één ander pluimveebedrijf, een bedrijf met 18.700 vleeskuikens. Het is bekend dat bedrijven die in de buurt van een besmette locatie liggen een grotere kans lopen om besmet te raken. Echter, in dit geval ligt er in het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf en dit nabijgelegen bedrijf geen ander commercieel pluimveebedrijf waarheen verspreiding zou kunnen optreden. Daarom acht ik het verantwoord om het nabijgelegen bedrijf niet preventief te ruimen. Wel wordt het bedrijf geblokkeerd en vandaag bemonsterd door de NVWA. De komende weken wordt het bedrijf daarnaast intensief gemonitord. Mocht op het bedrijf in de komende periode toch een besmetting worden vastgesteld, dan kan het bedrijf alsnog, zonder verdere consequenties voor de omgeving, worden geruimd. Op deze manier probeer ik waar mogelijk maatwerk toe te passen.

In het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf is een beperkingszone ingesteld met alle bijbehorende maatregelen, waaronder een vervoersverbod voor vogels, eieren en mest. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven van kracht.

Typering HPAI uitbraak Zeewolde

Het RIVM heeft een risico-inschatting gemaakt van mogelijke zoönotische transmissie van de vogelgriepstam die de afgelopen week bij een pluimveebedrijf in Zeewolde gevonden is (Kamerstuk 28 807, nr. 239). Het bleek hier te gaan om een uitbraak met serotype H5N1. De genen van de gevonden H5N1 geven geen reden voor zoönose-risico. De genetische samenstelling van de H5N1 stammen die wel transmissie naar mensen geven is anders dan die van de H5N1 gevonden in Nederland. Omdat zoönotische risico’s bij vogelgriepvirussen nooit helemaal kunnen worden uitgesloten, worden standaard preventieve maatregelen (zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen) genomen voor mensen die in contact komen met zieke vogels, zoals ruimingspersoneel.

Ontwikkelingen vogelgriep

Uw Kamer wordt periodiek geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom vogelgriep. Als de situatie daar aanleiding toe geeft zal ik uw Kamer direct informeren over de ontwikkelingen. Uitbraken bij commercieel gehouden pluimvee en situaties waarbij maatregelen worden genomen, worden met een nieuwsbericht gecommuniceerd. Gevallen van besmettingen van vogelgriep bij wilde vogels worden bijgehouden via een update op de website van de NVWA.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven