28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

Nr. 239 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 oktober 2021

Op 26 oktober is hoogpathogene aviaire influenza (vogelgriep) vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. Het betreft een biologisch bedrijf met twee stallen: één stal met 12.000 en één stal met 24.000 leghennen. In één stal vertoonden de hennen verschijnselen van vogelgriep. Monsters zijn getest en zijn positief bevonden op HPAI serotype H5.

Naar aanleiding van deze besmetting zijn de gebruikelijke Europese en nationale maatregelen getroffen. Dat betekent dat alle pluimvee op de houderij is gedood en dat de karkassen worden vernietigd. Verder is er een beperkingszone ingesteld met alle bijbehorende maatregelen, waaronder een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest. In een straal van 1 km bevinden zich geen andere pluimveebedrijven; in een straal van 3 en 10 km rondom de besmette houderij liggen 6 resp. 9 bedrijven.

Hoogpathogene vogelgriep in Nederland en Europa

In de zomermaanden was het relatief rustig, hoewel er wel enkele meldingen zijn geweest van besmette wilde vogels, ook in Nederland. Dit duidt erop dat het vogelgriepvirus gedurende de zomer waarschijnlijk aanwezig is geweest in wilde vogelpopulaties in Europa. De laatste week zijn besmette wilde vogels gevonden in Duitsland en dit weekend is er een uitbraak gemeld van een besmetting op een pluimveebedrijf. Ook is een uitbraak geweest op een kleinschalige houderij in Estland en een uitbraak in Italië. Gisteren werden ook vondsten van dode vogels in noord Nederland gemeld. Deze zijn aangeboden voor nader onderzoek.

Deskundigengroep dierziekten

In augustus heeft de deskundigengroep dierziekten de situatie beoordeeld en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf, gegeven de situatie, beoordeeld als matig. Eind september schatten deskundigen van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) het risico van besmetting van een pluimveebedrijf in Nederland ook in als matig (WBVR, september 20211). Voor mij waren de recente ontwikkelingen in Europa en de op gang gekomen vogeltrek redenen om de deskundigengroep dierziekten opnieuw te vragen om een risicobeoordeling. Nu we ook te maken hebben met een uitbraak op een pluimveebedrijf en de vondsten van dode vogels in noord Nederland heb ik vandaag de deskundigen gevraagd een nieuwe beoordeling te doen.

Aanvullende maatregelen

Gezien de recente vondsten van besmette wilde vogels in Duitsland, de gemelde uitbraken in Europa, de uitbraak in Zeewolde en de vondsten van dode vogels in noord Nederland, heb ik besloten om per vandaag een landelijke ophok- en afschermplicht in te stellen, om zo het risico van insleep van vogelgriep op bedrijven te verminderen. Naast de ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is hierover meer informatie te vinden. Tevens geldt vanaf vandaag een landelijk verbod op het houden van tentoonstellingen en wedstrijden met pluimvee, watervogels en loopvogels.

De al opgelegde landelijke maatregelen, waaronder de aangescherpte meldplicht voor houders van pluimvee, afdekplicht voor strooisel voor eenden en een bezoekersverbod en registratieverplichting voor inrichtingen met commercieel gehouden vogels blijven uiteraard in stand.

De komende periode zal ik met regelmaat de deskundigengroep dierziekten om een risicobeoordeling vragen en wanneer deze daartoe aanleiding geeft, aanpassing van de maatregelen overwegen en uw Kamer daarover informeren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven