27 830 Materieelprojecten

Nr. 263 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 oktober 2018

Inleiding

Met deze brief informeer ik u over de behoefte aan de Midlife Update (MLU) voor de Pantserhouwitser 2000NL (PzH2000NL). De PzH2000NL is vanaf 2005 bij het Commando Landstrijdkrachten ingevoerd als het vuursteunmiddel ter versterking en ondersteuning van manoeuvre-eenheden.

Het einde van de levensduur van de PzH2000NL is vastgesteld op 2035–2039. Om de PzH2000NL technisch inzetbaar te houden tot aan het einde van de levensduur en om de operationele relevantie te waarborgen, is vanaf 2020 een MLU nodig. Met de MLU blijven ook de instandhoudingskosten van het systeem beheersbaar. Dit project maakt deel uit van het investeringsprogramma van de «Defensienota 2018 – Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid» (Kamerstuk 34 919, nr. 1).

Context

De veiligheidscontext is in de afgelopen jaren veranderd. Slagkracht gericht op escalatiedominantie is van belang om aanzienlijk capabeler geworden (potentiële) tegenstanders af te schrikken en om overwicht te behouden in een onverhoopt conflict met een hoge geweldsintensiteit.

De PzH2000NL levert slagkracht ter ondersteuning van de manoeuvre-eenheden en ondersteunt het gevecht van de brigade in de diepte. De combinatie van hoge vuursnelheid met een hoge nauwkeurigheid, de gegarandeerde 24/7-beschikbaarheid en bescherming maken dit wapensysteem een unieke capaciteit voor het landoptreden. In alle scenario’s levert de PzH2000NL gegarandeerde slagkracht.

De PzH2000NL heeft zijn operationele waarde inmiddels bewezen tijdens oefeningen, Stand-by-missies en daadwerkelijke inzet in Afghanistan.

Behoefte

Het doel van de MLU is de PzH2000NL technisch inzetbaar en operationeel relevant te houden tijdens de resterende levensduur. Omdat sprake is van een bestaand wapensysteem kon in de aanloop naar deze behoeftestelling reeds een volledig pakket aan maatregelen worden geformuleerd voor de geconstateerde technische en operationele tekortkomingen.

Voor het oplossen van deze technische en operationele tekortkomingen is een MLU het beste alternatief. Een MLU voorziet in de gewenste operationele capaciteit binnen de voorziene budgettaire ruimte. Het andere alternatief, een versnelde vervanging, is zeer onaantrekkelijk. De PzH2000NL is één van de beste houwitsers binnen de NAVO en een versnelde vervanging zou aanzienlijk duurder zijn.

De werkzaamheden omvatten onder andere het moderniseren van het elektronicaconcept en het vervangen van het interne ventilatiesysteem. Dit moet de beschikbaarheid verder verbeteren. Daarnaast wordt het laadsysteem aangepast, zodat het mogelijk wordt de reguliere vuursnelheid ook met lange dracht projectielen te behalen. Ten slotte wordt de bepantsering gemoderniseerd en wordt het zicht bij verplaatsingen bij duisternis verbeterd door aanpassing van de nachtzichtapparatuur.

Internationale samenwerking

Bij de uitvoering van deze MLU zal samenwerking met Duitsland plaatsvinden. De samenwerking met Duitsland wordt als randvoorwaardelijk gezien voor de uitvoering van deze verbeteringen. Dit leidt voor beide landen tot een significante kostenreductie en draagt bij aan interoperabiliteit. Derhalve wordt deze samenwerking door beide landen als een kans gezien.

Relatie met andere projecten

Voor het vervullen van deze behoefte dient rekening gehouden te worden met realisatie van een aantal lopende materieelprojecten:

  • Precision Guided Munitions;

  • MLU Fennek.

Afbreukrisico

Indien geen MLU wordt uitgevoerd, neemt de technische inzetbaarheid en de operationele relevantie van de PzH2000NL verder af. De PzH2000NL zal ruim voor het bereiken van het einde van de levensduur onvoldoende bruikbaar blijven voor zijn rol. Daarnaast neemt de beschikbaarheid van dit operationeel relevante wapensysteem af, terwijl de instandhoudingskosten sterk toenemen. Dit heeft een negatieve impact op de slagkracht van de landstrijdkrachten. De operationele risico’s nemen derhalve sterk toe.

Financiële aspecten

Het benodigde projectvolume wordt geraamd tussen de 25 miljoen en 100 miljoen euro (prijspeil 2018). Deze investering komt in de periode 2020 tot en met 2026 ten laste van het investeringsbudget van Defensie.

Vooruitblik

De uitvoering van deze MLU wordt als beperkt risicovol gezien omdat het een voor Defensie vertrouwd wapensysteem betreft. De tekortkomingen en de oplossingen hiervoor zijn bij de leverancier grotendeels bekend en beschikbaar. Gezien de financiële omvang van het project, het beperkte risico en het ontbreken van alternatieven, zal dit project worden gemandateerd.

De Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via de begroting, het departementale jaarverslag en het Materieelprojectenoverzicht. Met het oog op de voortgang van het project verzoek ik de Kamer deze brief spoedig te behandelen.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

Naar boven