27 561 Nationaal Antennebeleid

Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 oktober 2010

Graag wil ik u mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu informeren over het herziene Antenneconvenant voor bouwvergunningvrije antenne-installaties.

In 2002 bent u geïnformeerd over het toentertijd opgestelde Convenant voor vergunningvrije antennes. Het doel van het Convenant is het voorkomen van wildgroei van antennes, het bevorderen van draagvlak voor antennes en het voorkomen van maatschappelijke weerstand.

Het Convenant is, mede naar aanleiding van de komst van nieuwe toetreders tot de markt voor mobiele communicatie, aangepast. Op 28 september 2010 is een herzien Convenant voor vergunningvrije antennes ondertekend door KPN, Vodafone, T-Mobile, Ziggo4 (Ziggo en UPC), Tele2, VNG, de minister van VROM en ondergetekende. Het herziene Convenant treft u bijgaand.1

Het Convenant voor vergunningvrije antenne-installaties

In 2002 is het oorspronkelijke Antenneconvenant door de toenmalige mobiele operators KPN, O2, Ben, Dutchtone en Vodafone-Libertel de VNG en het Rijk ondertekend. Het Convenant geldt voor antenne-installaties tot en met een hoogte van vijf meter en vaak in woongebieden op daken worden geplaatst. Voor deze antennes-installaties hoeft geen bouwvergunning te worden aangevraagd.

In de periode tussen 2002 en 2010 is het Convenant een nuttig instrument gebleken. Het Convenant bevat afspraken over visuele inpasbaarheid, blootstellingslimieten, plaatsingsplannen en de instemmingsprocedure voor huurders. Gerichte informatievoorziening en communicatie zijn essentieel om het draagvlak voor de plaatsing van antennes te behouden en te vergroten. Zo is het plaatsingsplan aanleiding voor operators om met gemeenten in gesprek te gaan over plannen en de lokale situatie. De instemmingsprocedure biedt huurders de kans hun bezwaren te uiten en stelt operators in de gelegenheid om voorlichting te geven op een moment dat het voor burgers relevant is.

Nieuwe toetreders en de herziening van het Convenant

Als gevolg van de recente 2.6 GHz veiling zijn er nieuwe partijen op de markt voor mobiele telecommunicatie gekomen. Het bestaande Convenant is, in overleg met VNG en de gevestigde operators, zodanig aangepast dat ook de nieuwkomers zich kunnen vinden in de afspraken in het Convenant.

De belangrijkste wijzigingen in het herziene Convenant zijn:

  • De nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie mogen de eerste keer dat ze in een gemeente vergunningvrije antennes willen plaatsen individueel een plaatsingsplan bij de gemeente indienen. Voorheen was de regel dat alle operators tezamen een plaatsingsplan bij de gemeente indienen. Deze uitzondering voor nieuwkomers geldt tot twee jaar na inwerkingtreding. De aanpassing stelt nieuwkomers in de gelegenheid in de eerste fase van de uitrol vertrouwelijk en in hun eigen tempo antennes te plaatsen. Daarna zullen alle operators tezamen een plaatsingsplan indienen.

  • Bij de overdracht van een antenne-installatie aan een andere partij blijft de instemming van de huurders voor de betreffende antenne-installatie van kracht voor de duur waarvoor de instemming nog gold. De instemming geldt nu voor maximaal vijf jaar. Dit was voorheen vier jaar. Door deze aanpassing is het voor nieuwkomers makkelijker antennes van bestaande partijen over te nemen.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven