27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg

Nr. 229 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 december 2020

Op 13 december 2019 heb ik de Derde Voortgangsrapportage Wet Cliëntrechten bij elektronische verwerking van gegevens naar uw Kamer verstuurd1. Daarin heb ik toegezegd u te informeren over de voortgang van het aansluiten van de zorg op de voorzieningen die nodig zijn voor veilige online toegang.

Medische gegevens zijn privacygevoelige gegevens. Het zeker weten van het antwoord op de vragen «wie ben ik en wat mag ik» is daarom extra belangrijk als het gaat om online toegang van patiënten tot hun medische gegevens. Daarvoor zijn inlogmiddelen op een voldoende hoog betrouwbaarheidsniveau noodzakelijk, die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gerealiseerd moeten worden. Dit geldt namelijk voor allerlei sectoren met digitale dienstverlening richting burgers, waaronder ook de zorg. Uw Kamer heeft de Wet digitale overheid, die hiervoor de kaders biedt, in januari van dit jaar aangenomen. De wet ligt nu voor bij de Eerste Kamer. Over de voortgang van de beschikbaarheid van de inlogmiddelen wordt u door de Staatssecretaris van BZK periodiek geïnformeerd2. Het is cruciaal dat de voorzieningen snel beschikbaar komen voor de zorg, zodat medische gegevens alleen nog maar op het hoogste betrouwbaarheidsniveau ontsloten kunnen worden.

Gelet op de veelheid van digitale diensten in de zorg is het noodzakelijk om het aansluiten van al deze partijen op een slimme en betaalbare wijze te regelen. Ik heb dat gedaan door de routeringsdienst Toegangverleningservice (TVS) voor de zorg beschikbaar te maken. In oktober is de eerste zorgverlener aangesloten op de TVS.

De TVS

Via de TVS kan het zorgveld op alle voorzieningen worden aangesloten die onder de Wet digitale overheid verplicht worden gesteld. Wanneer er nieuwe voorzieningen onder de Wet digitale overheid toegelaten worden dan worden die via de TVS beschikbaar gesteld. De zorg hoeft dan niet op elke voorziening apart aan te sluiten. Dit betekent voor het zorgveld dat het aansluiten op deze voorzieningen eenvoudiger en goedkoper wordt.

Mijn voorganger heeft in 2019 het programma Digitale Toegang in de Zorg opgericht om het beschikbaar maken van de TVS voor de zorg en de implementatie van de TVS te regelen. Inmiddels is de eerste zorgverlener via de TVS aangesloten op het inlogmiddel DigiD. Een aantal zorgverleners heeft aangegeven dat ze het door het coronavirus erg druk hebben en dat ze daarom pas in de loop van 2021 willen aansluiten. Met deze zorgverleners is inmiddels een nieuwe planning opgesteld. Ik ben van plan in 2021 samen met het zorgveld grote stappen te zetten op dit vlak en zoveel partijen als mogelijk op de TVS aan te sluiten.

eIDAS niveau substantieel

De zorg moet haar digitale diensten in eerste instantie aanbieden op betrouwbaarheidsniveau substantieel zodra dit niveau breed beschikbaar is. Uiteindelijk moet de zorg naar betrouwbaarheidsniveau hoog wanneer dat breed beschikbaar is. Het gebruik van de digitale dienstverlening, waaronder ook inloggen op niveau substantieel en niveau hoog, kan moeilijk zijn voor mensen die niet digitaal vaardig zijn3. Het is daarom belangrijk dat er voor de zorg een voorziening achter de TVS beschikbaar komt waarmee patiënten iemand kunnen machtigen om namens hen in te kunnen loggen. Op die manier kunnen patiënten die niet zelf kunnen inloggen toch gebruik maken van de digitale diensten van hun zorgverlener met behulp van iemand die ze vertrouwen. Deze machtigingsvoorziening is nu nog niet beschikbaar achter de TVS. De zorgsector wil daarom vooralsnog hun diensten op betrouwbaarheidsniveau niveau laag blijven aanbieden. De Staatssecretaris van BZK heeft aangegeven dat de machtigingsvoorziening voor vrijwillig machtigen in de zorg begin 2021, met een mogelijke uitloop tot de tweede helft van 2021, beschikbaar komt4. Het zorgveld geeft aan over te zullen stappen naar niveau substantieel zodra het op de machtigingsvoorziening kan aansluiten.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de voortgang van het aansluiten van de zorg op voorzieningen die nodig zijn voor veilige online toegang.

De Minister voor Medische Zorg en Sport, T. van Ark


X Noot
1

Kamerstuk 27 529, nr. 209

X Noot
2

De laatste voortgangsrapportage dateert van 28 september: Kamerstuk 26 643, nr. 711

X Noot
3

Voor DigiD betekent betrouwbaarheidsniveau substantieel het gebruik van de DigiD-app + eenmalig ID-check. DigiD betrouwbaarheidsniveau hoog betekent het gebruik van de DigiD-app + elke keer ID-check.

X Noot
4

Kamerstuk 26 643, nr. 693

Naar boven