25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1806 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 februari 2022

Met deze brief bied ik u het bijgevoegde halfjaarplan aan van de Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding (hierna: LCCB)1. Het plan ziet op de maanden januari tot en met juni 2022 en gaat over de programma’s zorgcontinuïteit, testen, traceren, vaccineren en digitale ondersteuning als randvoorwaardelijk proces voor deze programma’s.

Dit plan is door de LCCB opgesteld in januari. Hierdoor gaat het plan uit van de situaties zoals geschetst in mijn brief van 10 februari jl.2 De lange termijn plannen waar nu aan wordt gewerkt, zullen invloed hebben op de daadwerkelijke activiteiten die in dit plan zijn beschreven. Dit zal in de loop van deze periode vragen om bijstelling.

Doelstellingen eerste helft 2022

De verwachting voor het eerste kwartaal is dat er een toename zal zijn in de druk op de gehele zorgketen en de in-, door- en uitstroom binnen de keten. De druk zal naar alle waarschijnlijkheid groter zijn in de huisartszorg, wijkverpleging en VVT dan in de ziekenhuizen. In het tweede kwartaal is er naar verwachting een afname in de druk op de COVID-19-zorg. COVID-19 en non-COVID-19 zijn en blijven communicerende vaten waarin continu de juiste balans moet worden gevonden.

Vanuit zorgcontinuïteit worden komend halfjaar de inzichten in de capaciteits- en continuïteitsvraagstukken in de zorgketen verder verbeterd, zodat er vroegtijdig gesignaleerd en gereageerd wordt op knelpunten.

De testcapaciteit wordt in het eerste halfjaar zodanig ingericht dat een basisinfrastructuur van 50.000 testen per dag behouden blijft en er flexibiliteit is om op te kunnen schalen naar 200.000 testen per dag.

Vanwege de maximale beschikbare laboratoriumcapaciteit voor PCR-testen, kunnen GGD’en maximaal 150.000 testen per dag afnemen. Voor het leveren van een aanvullende capaciteit van 50.000 testen per dag, wordt samengewerkt met partijen uit spoor 2.

De uitvoering van het bron- en contactonderzoek wordt aangepast aan de infectiedruk en de ontwikkeling van de pandemie. Vanuit de GGD’en en de maatschappij is het wenselijk dat er meer beleidsrust komt voor BCO, waardoor informatie richting positief geteste mensen duidelijker wordt en wijzigingen door GGD’en effectiever en efficiënter door te voeren zijn.

In 2022 wordt de lopende booster- en vaccinatiecampagne van de GGD’en voortgezet en wordt gewerkt aan het verhogen van de opkomstgraad, onder andere door fijnmazig te vaccineren en informeren. Tegelijkertijd bereiden GGD’en zich voor op een mogelijke volgende boostercampagne, waarbij ook gewerkt wordt aan innovaties om het vaccinatieproces nog efficiënter te laten verlopen.

Het halfjaarplan laat zien op welke taken de GGD’en en LCCB zich voorbereiden. Op basis van de epidemiologische situatie en het (lange termijn) beleid voor de komende periode bepalen de GGD'en en LCCB uiteindelijk wat ze precies gaan doen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 1774.

Naar boven