22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2439 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 december 2017

Op 29 januari 2016 heeft de Minister van Buitenlandse Zaken uw Kamer middels een fiche, opgesteld door de werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC), geïnformeerd over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over het richtlijnvoorstel van het Europees Parlement en de Raad betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de online-verkoop en andere verkoop op afstand van goederen (COM(2015) 635)1. Het voorstel van de Europese Commissie had als gevolg dat consumentenrechten, zonder objectieve grond, afhankelijk werden van het gekozen verkoopkanaal. Een goed dat in een fysieke winkel zou worden gekocht kon bijvoorbeeld een andere garantietermijn krijgen dan precies hetzelfde goed dat via internet zou worden gekocht. In het BNC-fiche heeft het kabinet reeds aangegeven in te zetten op consistentie van regels die gelden op het gebied van het consumentenrecht en aangegeven dat het zich nog nader moest buigen over de reikwijdte van de voorgestelde richtlijn omdat deze alleen betrekking had op online verkoop van tastbare goederen en niet op alle verkoopwijzen van tastbare goederen.

Graag informeer ik, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming, dat de Europese Commissie op 31 oktober de reikwijdte van haar voorstel heeft aangepast (COM(2017) 637). Het voorstel ziet nu zowel op goederen die op afstand worden gekocht als op goederen die in fysieke winkels worden gekocht. Met de aanpassing van de Europese Commissie wordt consistente regelgeving bereikt. De zorgen van het kabinet betreffende dit punt zijn daarmee weggenomen. Een meerderheid van de lidstaten heeft aangedrongen op de uitbreiding door de Europese Commissie van de reikwijdte van het voorstel.

Ook stakeholders, zo blijkt uit het impact assessment, steunen de uitbreiding van de reikwijdte. Wat betreft het overige zijn er in het Nederlandse standpunt zoals verwoord in het BNC-fiche geen wijzigingen. Het gewijzigde voorstel en de impact assessment treft u aan in de bijlage2.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2058.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven