21 501-03 Begrotingsraad

Nr. 78 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 september 2014

De Europese Commissie heeft op maandag 8 september jongstleden de vijfde aanvullende begroting voor 2014 voor de Europese Unie gepresenteerd. In deze brief informeer ik uw Kamer over de inhoud van deze aanvullende begroting en over de Nederlandse onderhandelingsinzet. Daarnaast neem ik de gelegenheid te baat om uw Kamer in deze brief eveneens te informeren over de stand van zaken ten aanzien van de voorgaande aanvullende begrotingen voor het jaar 2014.

Vijfde aanvullende begroting 2014

In de vijfde aanvullende begroting voor 2014 stelt de Europese Commissie voor om het Solidariteitsfonds aan te wenden voor geleden schade na natuurrampen in Italië, Griekenland, Slovenië en Kroatië. Het Solidariteitsfonds is in november 2002 in het leven geroepen om na natuurrampen financieel bij te dragen aan niet-verzekerbare schade, zoals bijvoorbeeld schade aan infrastructuur of het bekostigen van de reddingswerken. Financiële steun uit het Solidariteitsfonds kan alleen worden toegezegd aan lidstaten van de Europese Unie en landen die onderhandelen voor toetreding tot de Europese Unie.

Het Solidariteitsfonds is één van de «speciale» instrumenten van het huidige Meerjarig Financieel Kader (MFK) en heeft een budget van 500 miljoen euro per jaar (in 2011 prijzen). In de begroting voor 2014 is reeds 150 miljoen euro opgenomen en uitgekeerd. In de vorige MFK-periode (2007–2013) is voor gemiddeld 300 miljoen per jaar aan financiële steun uit het Solidariteitsfonds toegezegd.

De Europese Commissie stelt voor om voor de huidige aanvragen een totaal van 47 miljoen euro aan vastleggingen en betalingen toe te voegen aan de begroting voor 2014. Het betreft financiële steun uit te keren aan Italië voor directe schade als gevolg van de overstromingen op Sardinië in november 2013, aan Griekenland voor directe schade als gevolg van de aardbeving in januari van dit jaar, aan Slovenië voor directe schade als gevolg van de hevige sneeuwstormen in januari en februari van dit jaar en aan Kroatië voor directe schade als gevolg sneeuwstormen en de daaropvolgende overstromingen in januari en februari van dit jaar. De aanvragen voldoen naar mening van de Europese Commissie aan de voorwaarden van het Solidariteitsfonds.

Nederlandse inzet voor de vijfde aanvullende begroting 2014

Met het oprichten van het Solidariteitsfonds toont de Europese Unie zich solidair met lidstaten of regio’s die zijn getroffen door natuurrampen. Door middel van deze steun kunnen mogelijke nadelige economische of sociale gevolgen worden beperkt of voorkomen. De thans voorliggende aanvragen voor het beroep op het Solidariteitsfonds voldoen aan de daarvoor gestelde eisen. Bij het vaststellen van de hoogte van de EU-begroting 2014 is daarnaast voldoende marge gelaten tot aan het betalingenplafond van het Meerjarig Financieel Kader om een dergelijk beroep op het Solidariteitsfonds op te kunnen vangen. Het kabinet steunt zodoende het beroep op het Solidariteitsfonds.

Het kabinet is echter eveneens van mening dat de met dit beroep gepaard gaande aanvullende begroting moet worden bezien – en dus behandeld – in samenspraak met eerdere, door de Commissie ingediende aanvullende begrotingen.1 Immers, het totaal van door de Commissie voorgestelde additionele betalingen in voorgaande aanvullende begrotingen voor 2014 overstijgt het MFK-betalingenplafond. Naar mening van het kabinet is de meest voor de hand liggende manier om deze aanvraag uit het Solidariteitsfonds te financieren dus een herschikking elders in de EU-begroting.

Voorgaande aanvullende begrotingen

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aanvullende begrotingen voor het jaar 2014, die dit jaar door de Europese Commissie zijn ingediend. Per aanvullende begroting wordt aangegeven hoe ver de besluitvorming daarover is gevorderd en wat de verwachting is voor de afronding van de besluitvorming.

Status aanvullende begrotingen voor het jaar 2014

Begroting en omschrijving

Voortgang besluitvorming

Status besluitvorming

Draft Amending Budget (DAB) 1

Technische aanpassing van de begroting, budgetneutraal

Commissievoorstel: februari 2014

Raadscompromis: april 2014

Europees parlement: april 2014

Definitief vastgesteld.

DAB2

Verwerken van surplus over 2013 in begroting 2014

Commissievoorstel: april 2014

Raadscompromis: juli 2014

Europees parlement: –

Niet vastgesteld, standpunt parlement verwacht in het najaar.

DAB3

4,7 miljard euro uitgaven, 1,6 miljard euro inkomsten

Commissievoorstel: mei 2014

Raadscompromis: –

Europees parlement: –

Niet vastgesteld, raadscompromis verwacht in het najaar, nog niet voorgelegd aan parlement.

DAB4

Verwerken lenteraming, 2,1 miljard euro inkomsten

Commissievoorstel: juli 2014

Raadscompromis: –

Europees parlement: –

Niet vastgesteld, raadscompromis verwacht in het najaar, nog niet voorgelegd aan parlement.

DAB5

Beroep op Solidariteitsfonds ter grootte van 47 miljoen euro

Commissievoorstel: september 2014

Raadscompromis: –

Europees parlement: –

Niet vastgesteld, raadscompromis verwacht in het najaar, nog niet voorgelegd aan parlement.

De eerste aanvullende begroting is reeds definitief vastgesteld en gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. De tweede aanvullende begroting ligt voor in het Europees parlement; het standpunt van het Europees parlement wordt dit najaar verwacht. De Raad heeft nog geen compromis kunnen bereiken ten aanzien van de derde, vierde en vijfde aanvullende begroting. Een compromis over deze aanvullende begrotingen wordt dit najaar verwacht, waarna de Commissievoorstellen voorzien van Raadscompromissen voorgelegd kunnen worden aan het Europees parlement.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Zie hiertoe de Kamerbrief over de derde aanvullende begroting voor 2014 (Kamerstuk 21 501-03, nr. 75) en de Kamerbrief over de begroting voor 2015 en de vierde aanvullende begroting voor 2014 (Kamerstuk 21 501-03, nr. 77).

Naar boven