19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3065 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2023

Op 30 januari jl. is uw Kamer geïnformeerd over de opvangopgave voor het voorjaar van 2023 (Handelingen II 2022/23, nr. 46, Regeling van Werkzaamheden). Uit de vooruitblik werd duidelijk dat er nog veel werk verzet moet worden. Dat gaat niet zonder de inzet en hulp van het COA, Veiligheidsregio´s, gemeenten en vele andere partijen. Om die reden vonden op 2 februari jl. ingelaste bijeenkomsten van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) en het Veiligheidsberaad (VB) plaats. In deze brief ga ik nader in op het besproken handelingsperspectief, waarbij ik mijn waardering wil uitspreken voor de constructieve wijze waarop de leden van de Landelijke Regietafel en het Veiligheidsberaad blijven meedenken over mogelijke maatregelen.

Structurele aanpak

Belangrijk onderwerp van gesprek was de realisatie van een stabiele en flexibele asielopvang. Ik verwacht het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen op zeer korte termijn, waarna weer een volgende stap kan worden genomen met het oog op inwerkingtreding. In het verlengde daarvan heeft zich een veelbelovende ontwikkeling voorgedaan bij de zoektocht naar nieuwe aanmeldcentra. Met de mogelijke realisatie van een zogeheten ontvangstlocatie ontstaat perspectief op betere spreiding bij de start van het asielproces. Daarnaast zet ik, samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het Rijksvastgoedbedrijf en het COA, maximaal in op het gebruik van flexwoningen bij opvanglocaties. Stip op de horizon bij deze en vele andere inspanningen is de aan de Landelijke Regietafel vastgestelde Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen.

Maatregelen voorjaar 2023

Tijdens de Landelijke Regietafel en het Veiligheidsberaad is vooruitgeblikt op de opvangopgave voor het voorjaar van 2023. Het gedeelde beeld is dat extra maatregelen nodig zijn, bovenop de maatregelen die reeds zijn geschetst in de brief van 30 januari jl. Vooruitlopend op het gevraagde tijdens de Regeling van Werkzaamheden op 31 januari jl.,1 liet ik daarin weten dat 19.000 extra opvangplekken worden verwacht bij succesvolle tenuitvoerlegging van de maatregelen die het COA reeds onderneemt. Gelet op de statuswijziging van derdelanders uit Oekraine per 4 maart 2023 en de afbouw van crisisnoodopvang vanaf 1 april 2023 heb ik richting de leden van de Landelijke Regietafel en het Veiligheidsberaad de gerede verwachting uitgesproken dat dit aantal, hoewel substantieel, niet voldoende is om opvangtekorten te voorkomen.

Anders dan vorig jaar hebben we nu eerder inzicht in de situatie die op ons afkomt. Omdat de noodzaak tot aanvullende inzet werd herkend en onderschreven aan de Landelijke Regietafel en het Veiligheidsberaad heb ik twee hulpvragen neergelegd:

  • Aan de leden van de Landelijke Regietafel en het Veiligheidsberaad heb ik gevraagd derdelanders die op dit moment in de gemeentelijke opvang voor Oekraïense ontheemden verblijven langer op te vangen, naar gelang opvangplekken bij het COA ontstaan.

  • Aan de leden van het Veiligheidsberaad heb ik gevraagd crisisnoodopvang in te (blijven) zetten tot aan het moment dat het aantal benodigde opvangplekken is gerealiseerd, maar in ieder geval tot aan 1 juli 2023.

Ik reken hierbij op de verenigde hulp en inzet van betrokken partijen. De hulpvragen zullen, in nauwe afstemming met het COA, de Veiligheidsregio´s, gemeenten en andere betrokken partijen nader worden uitgewerkt tot concrete maatregelen die tijdig doorgevoerd kunnen worden. Dit geldt in het bijzonder voor de gefaseerde overgang van derdelanders uit Oekraïne. Daarover vindt op de kortst mogelijke termijn vervolgoverleg plaats. Ondertussen blijf ik in kabinetsverband ook werken aan maatregelen om extra opvangplekken te realiseren.

Ik vertrouw erop dat u met deze brief op de hoogte bent gesteld van de meest recente stand van zaken van de opvangopgave. Aangezien scenario´s nog in beweging zijn en onderhandelingen nog gaande kan ik de gevraagde scenario´s rondom de opvangopgave in dit stadium niet met uw Kamer delen.2 Dat laat onverlet dat ik ernaar streef om uw Kamer tijdig en volledig te blijven informeren over ontwikkelingen rondom de uitwerking en tenuitvoerlegging van de verschillende maatregelen. Op korte termijn gaat het in ieder geval om een brief waarin ik de contouren uiteenzet van het plan van aanpak ten aanzien van derdelanders uit Oekraïne.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 3064

X Noot
2

Zoals verzocht in de Regeling van Werkzaamheden op 31 januari 2023. (Handelingen II 2022/23, nr. 46, Regeling van Werkzaamheden)

Naar boven