19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2996 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2022

Om te komen tot een duurzame oplossing voor de asielopvangcrisis, is geconcludeerd dat het nodig is om een wettelijke taak te beleggen bij gemeenten om (een) opvangvoorziening(en) mogelijk te maken. De afgelopen maanden is gewerkt aan een wetsvoorstel om dat vorm te geven.

Tijdens het Commissiedebat op 12 oktober over de JBZ-raad heeft uw Kamer de motie aangenomen (Handelingen 2022/23, nr. 11, Stemmingen) van de leden Kröger en Piri (Kamerstuk 32 317, nr. 779) die het kabinet verzoekt het wetsvoorstel uiterlijk 21 oktober uit te sturen. Ook heb ik tijdens het Commissiedebat inzake vreemdelingen- en asielbeleid toegezegd uiterlijk 21 oktober een wetsvoorstel gereed voor consultatie met uw Kamer ter kennisneming te delen.

Ik moet u helaas melden dat er op dit moment nog over dit voorstel gesproken wordt en ik nog geen wetsvoorstel met uw Kamer kan delen. De urgentie om zo snel als mogelijk een wetsvoorstel in consultatie te brengen staat helder op het netvlies. Zodra het wetsvoorstel gereed is voor consultatie zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven