19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2420 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 september 2018

In de zaak van de Armeense kinderen heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten er alles aan gedaan wat in redelijkheid kan worden verwacht om de kinderen op zorgvuldige wijze te laten terugkeren naar Armenië. Dit volgt ook uit de Afdelingsuitspraak van 24 augustus 2018. Armenië is voor deze kinderen een veilig land en alles was erop ingezet om de kinderen in Armenië te herenigen met hun moeder. Echter hebben ontwikkelingen op zaterdag 8 september 2018 ertoe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende gewaarborgd konden worden. Ik heb daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. In verband met de privacy van de betrokken kinderen zal ik niet verder ingaan op de achtergrond van mijn besluit.

Meer in het algemeen heeft de zaak laten zien dat langdurig verblijf van kinderen in Nederland zonder bestendig verblijfsrecht tot vragen leidt. Ik acht het van belang om te benadrukken dat de definitieve regeling voor langdurig verblijvende kinderen in haar huidige vorm gehandhaafd blijft. Dit is zo opgenomen in het Regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34). Ik acht snelle asielprocedures, het verminderen van de stapeling van aanvragen, en snelle terugkeer als in rechte vaststaat dat iemand geen recht heeft op verblijf in Nederland van groot belang. Dat is nodig om in de toekomst te voorkomen dat er een groep langdurig verblijvende kinderen zonder bestendig verblijfsrecht ontstaat.

Door meerdere kabinetten zijn maatregelen genomen om snellere asielprocedures te realiseren en het stapelen van vreemdelingrechtelijke procedures, waar mogelijk, te voorkomen. Ook het huidige kabinet zet zich hiervoor in. Onder andere door flexibilisering van de asielketen1, waarmee sneller duidelijkheid moet worden geboden over de kans op inwilliging of afwijzing van het asielverzoek.

Aanvullend op deze maatregelen heb ik besloten om een onafhankelijke onderzoekscommissie te zullen instellen om een onderzoek te doen naar alle aspecten die bijdragen aan het langdurig verblijf van vreemdelingen, zelfs na één of meerdere afwijzingen, alsmede mogelijke oplossingen om langdurig verblijf zonder bestendig verblijfsrecht tegen te gaan. Uw Kamer wordt op korte termijn nader geïnformeerd over dit onderzoek.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Over flexibilisering van de asielketen is uw Kamer nader geïnformeerd in brief Tweede Kamer, Kamerstukken 19 637 en 30 573, nr. 2415 (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/migratie/programma-flexibilisering-asielketen)

Naar boven